Copyright © All rights reserved. Made By bald eagle studio.
 
 
Home.
Casino.
Restaurant.
Bar.
Games.
Contact.

Akupunktúra

Mi is az az akupunktúra?

Az akupunktúra a hagyományos kínai gyógymódok egyike, amely több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Alapja a test öngyógyító energiájának aktiválása a speciális pontok stimulálásán keresztül, mely az egészség fenntartását és helyreállítását szolgálja.

A kínai gyógymódok szerint minden élet alapfeltétele az élő szervezetben „lakó” életenergia, kínaiul Qi (ejtsd: csí) állandó, folyékony, kiegyensúlyozott áramlása. Ha az ember egészséges, ez az energia harmonikusan áramlik a szervezetben lévő csatornákban/meridiánokban, maga a szervezet erős, működése zavartalan. A Qi/életenergia felelős a belső szervek zavartalan működéséért is (légzés, emésztés, izomműködés, immunrendszer, stb.). 

A meridiánok („csatornák”, melyekben az életenergia szüntelenül áramlik) az egész testet behálózó rendszert alkotnak. Megkülönböztetjük egymástól a 12 páros főmeridiánt, illetve a 8 páratlan „csodameridiánt”. A különböző meridiánok kollaterálisokon keresztül kapcsolatban vannak egymással és a 12 fő meridiánban a nap 24 órájában meghatározott ritmus alapján áramlik a Qi. Ennek következtében minden meridiánnak van egy 2 órás intervalluma, amikor az energia szintje maximális, illetve 12 órával később szintén egy 2 órás intervalluma, amikor a benne lévő energia aktivitása minimális.

A meridiánokon helyezkednek el az akupunktúrás pontok, melyek segítségével a szervezet energiaáramlása befolyásolható.

Hogyan hat az akupunktúra?

A pontos diagnózis után a megfelelő akupunktúrás pontokba szúrt vékony akupunktúrás tűk kifejtik hatásukat, melynek következtében a szervezet felborult energiaáramlása ismét kiegyensúlyozottá válik. (A hagyományos kínai orvoslás szerint minden betegség oka az életenergia felborult áramlása, mely következtében a szervezet bizonyos területein feltorlódik, esetleg pang az energia, míg más részein hiány van a Qi-ből.)

Az utóbbi időben nagyszámú nyugati kutatással is alá tudták támasztani, hogy a kínai orvoslás, köztük az akupunktúra is, intenzív hatással rendelkezik és számos olyan betegség kezelésében is eredményt hoz, ahol a klasszikus gyógykezelések eredménytelenül záródtak.

A fent említett kutatások kimutatták, hogy a gyógyító hatás többek között abból adódik, hogy az akupunktúrás tű stimulálása az agyban bizonyos fájdalomcsillapító és hangulatjavító vegyületek (melyeket gyakran csak „boldogsághormonnak” neveznek) fokozott kibocsájtását eredményezi. Ezek közé a vegyületek közé tartozik a szerotonin, az endorfin és az enkefalin. Az akupunktúrás kezelések szervezetre gyakorolt hatásainak maradéktalan tudományos feltárására azonban még várnunk kell.

Milyen hosszú egy akupunktúrás kezelés és milyen gyakran kell megismételni?

A kezelés hossza és gyakorisága alapvetően a páciens betegségétől függ. Az első kezelés alkalmával számolni kell azzal is, hogy a pontos diagnózis felállítása érdekében a kórelőzmény részletes felvétele és egy alapos vizsgálat is elengedhetetlen az akupunktúrás tűk beszúrása előtt.

A vizsgálatot követő kezelést, mely átlagosan 10 másodperctől 30 percig tarthat, a páciensek a legtöbb esetben nagyon jól tolerálják.

Egy akut, friss probléma esetén gyakran elegendő egy kezelés is, míg bizonyos krónikus elváltozások esetén a többszöri kezelés elengedhetetlen. Ilyen esetekben 4-6 alkalmas kezeléssel kezdünk egy hetes időközönként, majd a javulás beköszönte után növeljük a két kezelés között eltelt időt (általában 4 hétre, de vannak olyan krónikus betegek, ahol évente 2-4 kezelés szükséges a kívánt állapot fenntartása érdekében).

Milyen mellékhatásai vannak az akupunktúrának?

Mivel az akupunktúra a szervezet öngyógyulását elősegítő/támogató gyógymód, így egy szakszerűen elvégzett kezelésnek szinte semmilyen mellékhatása nincsen. Bizonyos esetekben azonban az első kezelés után egy enyhe rosszabbodás figyelhető meg a beteg állapotában, amely azonban rövid időn belül rendeződik, s utána a várt javulás érzékelhető.

A fertőzések elkerülése érdekében egyszer használatos, steril tűket használunk.

A szerveket terhelő (klasszikus gyógyászatból ismert) mellékhatásai nincsenek az akupunktúrának.

Indikációk:

 Kontraindikációk:

 

 

 

 

Copyright © All rights reserved. Made By bald eagle studio .