Copyright © All rights reserved. Made By bald eagle studio.
 
 
Home.
Casino.
Restaurant.
Bar.
Games.
Contact.

LÓ FOGÁSZATI KEZELÉSEK

A lovak rendszeres fogászati ellenőrzése és kezelése ugyan olyan fontos, mint a paták rendszeres ápolása!

A lovak csapatban élő prédaállatok. Természetes körülmények között a nap nagy részében a táplálékuk megszerzése érdekében vándorolnak, és kb. 16-18 órát legelnek a viszonylag magas szilikát-dioxid (kovasav) tartalmú fűfélékkel borított sztyeppéken.

A lovak életében tehát a két legfontosabb dolog: az egészséges lábak és paták, valamint az egészséges fogak a táplálkozáshoz.

Ilyen körülmények között a patájuk, illetve a fogaik is megfelelően tudnak kopni, így nem igényelnek emberi beavatkozást.

Mára azonban a lovak élete teljesen megváltozott. A modern tartási körülményeknek köszönhetően a lovak patája nem tud megfelelően kopni (puha talaj esetén a paták túl hosszúra nőnek, kemény és köves talaj esetén viszont túlságosan elkopnak), így a kovácsnak rendszeres időközzel (6-8 hetente) ellenőrizni és korrigálni kell a lovaink patáit.

Fogaikat tekintve is hasonló a helyzet, mint a patáikkal. Manapság a lovak nagy része sokkal kevesebb időt tölt a legelőn, mint elődeik vagy vad társaik. A szálas takarmány kovasav tartalma lényegesen kisebb, mint a sztyeppei legelőkön található fűféléké. Emellett a lovak nagy része abraktakarmányt is kap. (De a lovak nem magevők! – ezt a tényt sajnos manapság egyre többször elfelejtjük.) Ez azonban a fogak nem megfelelő, illetve nem egyenlő mértékű kopásához vezet. Ezért kell a lovak fogait rendszeres időközönként ellenőrizni és adott esetben kezelni.

 

Alapvető különbségek az ember és a ló fogazata között:

A lovak fogképlete:

Fogproblémák:

Honnan tudom, hogy valami nem stimmel a lovam fogaival?

Milyen gyakran kell a lovak fogát ellenőriztetni?

A ló fogászat és az osteoterápia kapcsolata:

Idős lovak és a fogkezelés:

Az idős lovak (fogproblémával) ajánlott takarmányozása (napi 3-4 etetésre szétosztva):

 

 

 

 

Copyright © All rights reserved. Made By bald eagle studio .