Copyright © All rights reserved. Made By bald eagle studio.
 
 
Home.
Casino.
Restaurant.
Bar.
Games.
Contact.
 
 

KINEZIOLÓGIAI TAPASZ ÁLLATOKNÁL 

Rövid történet:

Az 1970-es években a kínai humán chiropraktiker és kineziológus Dr. Kenzo Kase megpróbálta a hagyományos orvosi tapaszokkal különböző sérülések, akut, valamint már krónikus mozgásszervi betegségek kezelését optimalizálni.  A várt eredmények azonban elmaradtak. A hagyományos tapaszok ugyanis relatíve merevek, szinte alig nyújthatóak. Ebből adódóan mindenekelőtt az adott anatómiai egységek stabilizálására és nyugalomba helyezésére alkalmazzák (és alkalmazták már jó pár évtizede). Ezekkel a tapaszokkal viszont nem csak az adott terület mozgékonysága csökken, hanem az adott terület vérellátása (mikrocirkulációja) is jelentősen behatárolódik.

Az új tapasz kialakítása során egy, a bőrhöz nagyon hasonló tulajdonságú anyagot hoztak létre, amely a különböző felhelyezési technikáktól függően a sérült anatómiai egységet/területet aktiválja.

Az 1990-es években Dr. Kase tanítványain keresztül elkezdett a kineziológiás tapasz Európában is elterjedni. Egyre több sportolón lehet manapság is „színes tapaszokat” látni különböző versenyeken. De emellett igen fontos szerepe van ennek a módszernek a fizioterápiás kezelések során is.

Ahogy az embereknél egyre jobban elterjedt és egyre népszerűbbé vált a kineziológiai tapasz, több terapeuta szerette volna állatok körében is kipróbálni ezt a módszert. Manapság már széles körben sikeresen használják a kineziológiai tapaszokat különböző állatokon (lovak, kutyák, tehenek, stb).

 

Mi is az a kineziológiás tapasz?

A kineziológiás tapasz flexibilis, finom szövésű pamut, amelynek a hátulja szinuszgörbének megfelelő formában 100%-os, hőérzékeny akrilragasztóval fedett. A ragasztó meleg hatására (pl. dörzsölés) aktiválódik. A ragasztó speciális alakban való felvitele a tapaszra lehetővé teszi a tapasz alatti terület fiziológiás levegő- és folyadékcirkulációját.

A tapasz vastagsága, nyújthatósága és súlya alapján is nagyon hasonló az emberi/állati bőrszövethez. A tapasz ennek megfelelően mintegy „második bőrként” viselkedik azon a területen, ahova felragasztották. 

 

A kineziológiás tapasz hatása (többek között):

 

A különböző hatások eléréséhez különböző felhelyezési technikák állnak a terapeuta rendelkezésére.

 

Milyen esetben alkalmazható a kineziológiai tapasz lovaknál?

 

Ki alkalmazhatja a kineziológiás tapaszt?

A kineziológiás tapasz megfelelő alkalmazásához elengedhetetlen a lovak/kutyák  anatómiájának, élettanának és biomechanikájának pontos ismerete. Így a tapaszt csak megfelelően képzett, kellő tapasztalattal rendelkező szakemberek alkalmazhatják, akik a megfelelő diagnózis felállítására is képesek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All rights reserved. Made By bald eagle studio .