2014. május 13.-án eljött életem egy újabb nagy napja, egy mérföldkő, amely eléréséhez hosszú, olykor elég göröngyös, ámde annál tanulságosabb út vezetett, és bejegyzésre került a magyarországi cégem. Nem túl sokat gondolkodtam a nevén, szinte önmagától tört elő valahonnan a lelkem mélyéről, és tükrözi mindazt, amit igazán fontos tudni a praxisomról. Úgy, mint az én, saját praxisom, valamint hogy az általam alkalmazott nyugati, keleti és alternatív állatgyógyászati módszereket integrálja annak érdekében, hogy a betegeim a holisztikus szemlélet tükrében és a rendelkezésemre álló módszerek megfelelő kombinálásával egyedre szabott, komplex állategészségügyi ellátásban részesüljenek.

Magyarországi praxisom megalapítása és elindítása régi, dédelgetett álmom volt. Azonban tudtam, ahhoz, hogy azt az állategészségügyi ellátást tudjam adni, amit fokozatosan megálmodtam, számos alapkő letétele szükséges. Biztos alapok nélkül ugyanis nem érdemes semmilyen „építkezésbe” belefogni szerintem. Az első és legfontosabb az volt, hogy állatorvosi diplomát szerezzek! Ezután az egyetemi éveim alatt szerzett tapasztalataimat szerettem volna minél jobban elmélyíteni és bővíteni, illetve célirányosan különböző posztgraduális képzéseket elvégezni, hogy végül ezen tudás köré felépíthessem a megálmodott praxisomat.

Tudtam azt is, mivel nem egy hétköznapi tervvel próbáltam hazatérni és itthon érvényesülni, az indulás nem lesz túl könnyű. Meg kell ismertetnem a módszereimet a hazai kisállat tulajdonosokkal, lovasokkal és nem utolsó sorban az állatorvos kollégákkal.

Arisztotelész ugyanis nagyon helyesen fogalmazott: „Mindenki azokat a dolgokat ítéli meg helyesen, amiket ismer.”Mivel én nem szeretek zsákba macskát árulni, illetve valótlan lila ködbe burkolni és felmagasztalni bármilyen módszert, így a kezdetektől fogva egyik fontos feladatomnak tekintettem az emberek felvilágosítását az általam alkalmazott módszerek nyújtotta lehetőségekről, határokról, hatásmechanizmusukról.

A praxisom elindult, s lassan kezdtek egyre többen felkeresni. Dinamikus folyamat volt ez, mely során én is egyre tisztábban láttam, mire is van szüksége az itthoni állatoknak, illetve milyen állategészségügyi feladatokat szeretnék ellátni és milyeneket „láthatok el” hazánkban. Végül a kezdetben viszonylag széles szolgáltatási palettám leszűkült a specialitásaimra. Ezek pedig a következők:

  • ló balance fogkorrekció
  • kisállat és ló osteoterápia, fizioterápia és egyedre szabott rehabilitáció
  • állatorvosi akupunktúra, hagyományos kínai gyógynövény terápia és „táplálkozás” terápia
  • nyereg, zabla és kantár kontroll

Az évek alatt egyre több állatorvos kolléga, patkolókovács, lovas edző, lovas, kutyatulajdonos, kutyaoktató és tréner ismerkedett meg a módszereimmel, azok hatásmechanizmusával, az általuk kínált lehetőségekkel, a határaikkal illetve eredményességükkel. Így egy fokozatosan bővülő, erősödő együttműködései rendszer alakult ki közöttünk. Szerintem ez egy elengedhetetlen dolog a tartós egészség ás eredményesség eléréséhez és fenntartásához. Ez mind a kutyásoknál, mind a lovasoknál egy összetett rendszer, amelynek számos résztvevője van. Minden résztvevőnek megvan a saját feladata, de a közös munka, az összefogás, egymás tisztelete és a szakmáink iránti alázat nélkülözhetetlen a várt eredmény eléréséhez.

Ahogy az Életben minden, ez is egy folyamatosan változó, fejlődő rendszer. Ahhoz, hogy ez a fejlődés állandó maradjon, folyamatosan képzem magam mind lovas, mind kisállatos vonalon, mind a nyugati, mind a keleti orvoslás és egyéb alternatív állatgyógyászati módszerek témakörében. Új logóm is igyekszik ezt a folyamatos fejlődést szemléltetni.