LÓ REHABILITÁCIÓ

A rehabilitáció latin eredetű szó – „újra alkalmassá tételt” jelent. Humán vonalon már hosszabb ideje alkalmazott módszer az orvosi rehabilitáció, melynek célja a különböző sérülésekből, betegségekből származó testi funkciók károsodásának helyreállítása, az optimális működési szint elérése, valamint a jó életvitel és életminőség kialakítása.

Szerencsére az utóbbi években állatorvosi téren is egyre nagyobb jelentőséget kap a rehabilitáció mind a kisállat-, mind a lógyógyászatban. Elfogadott ténnyé vált mára az állatorvoslásban is, hogy a gyógyítás és ezen keresztül a gyógyulás folyamatához nem csak az akut sérülések/traumák (pl. csonttörés, szalagsérülés, ínsérülés), valamint a betegségek (pl. kólika) ellátása tartozik, hanem a belőlük származó fiziológiás funkciók helyreállítása is.

A megfelelően végrehajtott rehabilitációs program következtében a teljes gyógyulási folyamat ideje csökkenthető, a következményes funkciókárosodások előfordulása és tartós fennmaradása minimalizálható, az életminőség javíthatóés a teljesítőképesség növelhető.

Az eredményes rehabilitációhoz minden állat számára egyedi rehabilitációs tervet/programot kell készíteni, valamint elengedhetetlen az állatorvosok (kezelő állatorvos: sebész, ortopédus, stb., illetve a rehabilitációt végző állatorvos), illetve a tulajdonos közötti szoros együttműködés (csapatmunka).