DR. TORNYI KATALIN

A Dr. Tornyi Integrált Állategészségügyi Kft alapítója, tulajdonosa és holisztikus szemléletű állatorvosa

2007 tavaszán szereztem meg summa cum laude minősítéssel állatorvos doktori diplomámat a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán.

Egyetemi éveim alatt is igyekeztem már minél több gyakorlati tudásra és szakmai tapasztalatra szert tenni, ezért rendszeresen vállaltam az üllői nagyállat klinikán éjszakai ügyeletet, illetve orvoslási szakmai gyakorlatom 2005. szeptemberében Bécsben (Veterinärmedizinische Universität Wien) töltöttem. 2006. őszén pedig az ERAMUS program keretén belül 3 hónapot töltöttem Németországban az aschheimi lóklinikán (Tierärtzliche Klinik für Pferde).

Az egyetem elvégzése után rövid ideig dolgoztam Magyarországon, majd Németországba költöztem azzal a céllal, hogy minél több szakmai tapasztalattal és új tudással hazatérve megalapíthassam saját, holisztikus szemléletű, integrált állatorvosi praxisom.

Hosszú, munkában, tanulásban és élményekben gazdag utam megtéve végül 2014. május 13.-án eljött a számomra várva várt nagy pillanat, és bejegyzésre került a saját cégem Magyarországon, útjára indulhatott a saját, hazai állatorvosi praxisom.

Miért hangsúlyozom ennyire, hogy hazai és magyarországi praxisom és cégem? Mert Németországban is volt 2012. decemberétől egy saját ló osteoterápiás praxisom a „hétköznapi” állatorvosi munkám mellett.

Szakmai életutam:

Munkahelyek, szakmai tevékenységek:
2007. július – 2008. december: Trivet Állatorvosi Kft.
2009. január – 2013. december: Tierärztliche Praxis für Pferde Dr. Lionello Fiorito, Wildeshausen, Németország
2012. december: saját ló osteoterápiás praxis alapítása Németországban
2014. május 13. : Dr. Tornyi Integrált Állatgyógyászat Egyéni Cég megalapítása
2017.: a MÁOK Alternatív Állatgyógyászati Tagozatának vezetőségi tagja

Tanulmányaim:

2001. – 2007.: Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar
2005. szeptember: Veterinärmedizinische Universität Wien
2006. szeptember-november: Tierärtzliche Klinik für Pferde, Aschheim, Németország
2010. – 2012.: Ló osteo- és fizioterapeuta képzés: Deutsche Institut für Pferde-Osteopathie (DIPO), Dülmen, Németország
2011. : Ló fogászati alapszintű és haladó kurzus: Eickemeyer Medizintechnik Tierärzte, Tuttlingen, Németország
2012. június: Ló flexibilis taping alapképzés: Maia Medical, Németország
2012. szeptember: Partnerschulung für Horse Body Forming, Hatten, Németország
2012. november: Workshop „Vet-Rehab-Taping”: Tierärtzliche Klinik Lüsche, Németország
2013. május: Vet-Rehab Taping Practitioner: Tierärtzliche Klinik Lüsche, Németország
2013. március – 2014. január: Certified Veterinary Acupuncturist: Qi Academy, Gangelt, Németország
2013. – 2014. : Kutya osteo- és fizioterapeuta képzés: Deutsche Institut für Pferde-Osteopathie (DIPO), Dülmen, Németország
2015. – 2017.: Ló-egészség szakállatorvos: Állatorvos-tudományi Egyetem, Budapest
2016. – 2017.: Kínai gyógynövényterápia képzés: Qi Academy, Gangelt, Németország

Érdeklődési területeim:

Lovak balance fogkorrekciója
Hagyományos Kínai Orvoslás és a mögötte megbújó filozófia
Manuális terápiák és a teljes körű, egyedre szabott rehabilitáció

Filozófiám:

„Egy olyan hegyet, mint az Everest, nem úgy mászik meg az ember, hogy saját feje szerint lohol előre, vagy hogy mindenáron verseng a bajtársaival. Lassan, gondosan, önzetlen csapatmunkával lehet csak nagy hegyeket mászni” (James Ramsey Ullmann)

Az állatorvos és a munkája (mind a prevenció (megelőzés), mind a gyógykezelés terén) elengedhetetlen ahhoz, hogy állataink egészséges és hosszú életet tudjanak élni. Azonban a legjobb állatorvos is önállóan szinte minden esetben kevés ahhoz, hogy egy adott szituációból a legjobb hosszú távú eredményt tudja kihozni. Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy minden állat esetében egy csapatról van szó, amely körülveszi, és a mindennapjait meghatározza (tulajdonos, edző, patkolókovács, állatorvos, stb.). A csapat minden tagjának megvannak a feladatai, amelyeket lelkiismeretesen és legjobb tudása szerint el kell végeznie, valamint a felelőssége, ami alól nem szabad kibújnia, illetve nem szabadna másra átruháznia. Az állattartás, az állatokkal való bármilyen nemű foglalkozás felelősséggel jár.

Az állatokat körülvevő csapat tagjainak pedig tudni kell együttműködni, egymást tisztelni és megfelelő szakmai alázattal rendelkezni!

Erősségem:

A számunkra hagyományos nyugati orvoslás adta lehetőségeket integrálom a hagyományos kínai orvoslás, a manuális terápiák és az egyéb, általam alkalmazott alternatív állatgyógyászati módszerek adta lehetőségekkel.

DR. MAJOROS ÉVA

Az állatorvos munkatársa

Hogy pontosan mikor és mitől támadt az ötlet, az a múlt homályába vész, de első napomat az iskolában már hosszú távú tervekkel kezdtem: állatorvos szeretnék lenni. Egy kicsivel később, 2008 novemberében át is vehettem diplomámat az akkori Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán. Hogy pontosan mi érdekel igazán ezen a hivatáson belül, az viszont csak ezután kezdett körvonalazódni.

Egyetemi éveim alatt sok mindenbe belekóstolhattam a szakma különböző szegmenseiből, és leginkább az egzotikus állatokkal foglalkozó klinikán éreztem azt, milyen fantasztikus lehet, ha az ember napját hörcsögöktől kezdve papagájokon keresztül a leguánokig bármilyen páciens színesítheti. Emellett viszont a kutyákkal és macskákkal is nagyon szerettem foglalkozni, és különösen érdekeltek az állat-ember kapcsolatok, valamint az ember és természet viszonya is. Egyik legkedvesebb hobbimból, a nyelvtanulásból adódóan pedig külföldre is eljuthattam: 2006-ban 5 hónapot töltöttem a lyoni állatorvosi iskolában az ERASMUS ösztöndíj keretein belül.

A diploma megszerzése óta eltelt években leginkább hagyományos kisállat-praxisokban tevékenykedtem, Magyarországon és Ausztriában egyaránt – emellett pedig 2020 és 2022 között elvégeztem az Állatorvostudományi Egyetem egzotikus állatok gyógyászatára irányuló szakállatorvosi képzését, ami immár egyik legfőbb érdeklődési területemmé vált az állatorvosi hivatás változatos kihívásai közül. További kedvenc témáim, amelyekben igyekszem minél több tapasztalatot gyűjteni, a bőrgyógyászat és az endokrinológia; de legfontosabbnak mégis a különböző szakterületek (és tudományágak) közötti kommunikációt és együttműködést tartom, mert úgy hiszem, ezáltal lehet igazán magas szinten biztosítani a páciensek és gazdijaik számára egyaránt megfelelő és testreszabott ellátást.

Ehhez kapcsolódó hobbim és személyes törekvésem pedig, hogy mindezt a tudást lehetőleg több nyelven is képes legyek begyűjteni és továbbadni. Egyelőre angol, német és francia nyelvű tanácsadást vállaltam már, de a lista folyamatosan bővítés alatt áll!

DRAZSÉ

2013. március 13.-án születtem (ugyanazon a napon, mint a gazdi, csak 30 évvel később – ezzel egy szempillantás alatt lelepleztem a gazdi korát is). Simaszőrű, kanapé lábú törpe tacskó kan vagyok, akinek a gazdi nagyon sok mindent köszönhet. Hű társa voltam az állatorvosi akupunktúrás képzésen, illetve a kutya osteo- és fizioterapeuta képzésen is. Mindamellett, hogy rendszeresen elkísértem a suliba, az otthoni tanulásban is mindig mellette voltam.

Szakmai életutam:

Tanulmányaim:
2013. július: Welpentreff: Du und Dein Hund (Anja Käfer) Grossenkneten, Deutschland
2017: Szuper Szimat I.: Integral Dog (Dömötör Júlia), Gödöllő
2017: Jó kutya kurzus: Integral Dog (Dömötör Júlia), Gödöllő
2018: Jelenlét tudatosság kurzus a kutyáddal: Integral Dog (Dömötör Júlia), Gödöllő

Erősségeim:

Ásás (itt meg kell, említsem, hogy a legjobb haveromat, Yodát – aki egy macska – is megtanítottam a professzionális, tacskó féle ásásra. Valljuk be őszintén, ez nem kis teljesítmény. Persze, minden macska szokott naponta valamennyit kaparászni, hogy ürüléküket betakarják, de azt ugye senki sem gondolja komolyan, hogy ezt a tevékenységet professzionális ásásnak lehetne nevezni?! Már pedig Yoda nekem köszönhetően mesterien űzi ezt a folyamatot, amivel az én helyzetem is megkönnyíti, mikor a kertben kell felkutatnunk a lótetveket és a különféle alagút rendszereket készítő rágcsálókat.)

Vackolás
Csábos, eredeti tacskós nézés és testbeszéd
Labdázás
A sípolós játékok hatástalanítása

Filozófiám:

A mai nap a kedvenc napom! (És ez minden napra igaz. Még akkor is, ha Neked, kedves kétlábú olvasó furcsán is hangzik.)

YODA

Születésem pontos dátumára nem emlékszem, de szerintem az Élet nagy dolgai mellett ez egy jelentéktelen kis információ. Egyik nap valamiért az erdőben találtam magam a testvéreim és az anyukám nélkül, ahol két vizsla elől egy fa tetejére menekültem. Na de miért is fontos ez? Mert a gazdi épp arra sétált a Kedvesével és Drazséval, rám találtak, hazavittek és befogadtak. Azóta a csapat oszlopos és ravasz tagja vagyok.

Nagy tanítóm az Élet, iskolába sosem jártam. (De valljuk be őszintén, megalázó is lenne egy macska részére, ha holmi kötöttségekkel és elvárásokkal teli suliba kellene járnia…)

Erősségeim:

 • Vadászat és ajándékozás (nekem köszönhetik Gazdiék, hogy 4 hónapig Bonbon is a csapatunk aktív és kreatív tagja lehetett. Aki nem tudná, Bonbon egy „gyógyegér” volt a gazdinak, hogy a balesetében szerzett sérüléseiből minél hamarabb felépüljön.)
 • Kitekeredett pózokban való alvás
 • Harcművészet
 • Fára mászás, egyensúlyozás
 • Ásás

Filozófiám:

Az Élet alapvetően szép. Főleg, ha olyan Gazdid van, mint az enyém!

QUANTICO

Szőke howawart ivartalanított kan vagyok, aki egy időre, de talán örökre, beköltöztem a Doki nénihez, a Kedveséhez és az állataihoz. Szerintem a kor az egy teljesen fölösleges mutató, így arra nem pazarolnám a szót. Szabad szellemiségű és lelkületű, jó kedélyű, örökké boldog, ember centrikus óriás szeretetbomba vagyok.

Erősségeim:

 • Magasugrás
 • Labdázás
 • Szőlő és egyéb gyümölcsszüretelés (na jó, nem kosárba, hanem a pocakomba)
 • A világ felfedezés
 • Hosszútáv futás
 • Úszás