Tudatos útvonaltervezés, de hogyan?

Országos állatorvosi praxisengedéllyel rendelkezem, ahogy a többi lovas kolléga is. Ebből adódik, hogy arra a kérdésre, miszerint milyen messze megyek ki lovakat kezelni, a válasz nagyon egyszerű: Magyarországon belül bárhová, ahol a tulajdonos/lovas a kiszállási díjam megfizeti és ahol az adott kezeléshez szükséges alapvető feltételek biztosítva vannak.

S miért írom, hogy ahol a kiszállási díjat megfizetik? Mert minél távolabb megyek a kiindulási pontomtól (ami jelenleg az esetek nagy részében Vácegresen van, míg kisebb hányadban Kunszentmártonban), annál magasabb lesz az útiköltségem. Így előfordulhat, hogy a kiszállási díjam magasabb lesz, mint magának az általam nyújtott állatorvosi kezelésnek az ára. Ilyen esetben teljes mértékben érthető, ha a tulajdonos/lovas nem szeretné ezt a magas összeget egymaga kifizetni a kiszállásomért. S valljuk be őszintén, nekem is jobban megéri egy hosszabb utat, több órás autóban töltött időt bevállalni, ha több lovat is el tudok látni. De mit lehet az optimalizálásért tenni?
Abban az esetben, ha egy adott útvonalon belül több tulajdonos lovához/lovaihoz megyek, akkor a kiszállási díjam arányosan elosztom a lovasok között (ahány tulajdonos lovát kezelem, annyi felé oszlik a kiszállási díj). Ezzel csökkentve az 1 főre jutó útiköltség díjam.

Már hosszabb ideje folynak a háttérmunkák annak érdekében, hogy mind a lovasok, mind a környezet, mind saját magam számára egy win-win helyzet tudjon kialakulni. Kb. 2 éve folyik a folyamatos és tudatos adatgyűjtés, a helyszínek feltérképezése, ill. az ún. kiszállási zónák/régiók kialakítása a PÉva Művek alapítójának, Pudleiner Évának a szakszerű segítségével.

 

Az eddigi felmérések alapján a következő megyékben vannak már fix betegeim:

 

  • Bács-Kiskun megye
  • Baranya megye
  • Békés megye
  • Budapest
  • Csongrád-Csanád megye
  • Fejér megye
  • Heves megye
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye
  • Komárom-Esztergom megye
  • Nógrád megye
  • Pest megye
  • Zala megye

 

Az 1.0 verziót leteszteltem, de ahogy zsigereimben már a kezdetek kezdetén éreztem, nem ez lett a befutó megoldás. Ennek az volt a lényege, hogy a korábban begyűjtött adatok alapján kirajzolódott a már meglévő betegeim következő, aktuális kezelésének az időpontja (hónapra lebontva), amelyről én a tulajdonost/lovast értesítettem. Az általam beletett plusz energia és idő azonban sok esetben nem térült meg, mivel nem tudtunk úgy időpontot egyeztetni, hogy azzal a korábbi rendszer optimalizálásra került volna.

Így a gondolkodás, ötletelés nem állt meg! Van egy környezettudatos, a lovasok számára pénztárca barát, az állatorvos számára pedig időtakerékos/-hatékony rendszer, amelyet német, osztrák és svájci kollégák is előszeretettel alkalmaznak olyan kiszállós lovas praxisokban, ahol tervezhető, speciális kezelésekkel (pl. alap fogászati ellátás, osteoterápiás kezelés) foglalkoznak. Ezzel a rendszerrel megoldható, hogy az egy lovukat otthon tartó, talán kicsit eldugodtabb helyen élő lovasok négylábú kedvencei is részesülhessenek rendszeresen a speciális, előre tervezhető kezelésekben. Németországban töltött éveim alatt találkoztam ezzel a módszerrel és nekem azóta nagyon tetszik! A saját felméréseinkkel most értünk el arra a szintre, hogy feltérképezzük, a magyar lovasok hogyan állnak hozzá ehhez az egészhez. Ugyanis akármennyire tetszik is nekem ez a fajta megoldás, ha a hazai lovasok számára ez nem megfelelő, akkor nem fog működni. Itt pedig az lenne a lényeg, ahogy már korábban is említettem, hogy minden résztvevő profitáljon belőle.
Így, ha még nem töltötted volna ki a kérdőívem, kérlek, ne habozz tovább! Segítsd válaszaiddal a munkánkat.

Itt éred el a kérdőívet, amit néhány perc kitölteni: https://forms.gle/Eg6sBZM2aJxDnGv66

Célom az is, hogy ezzel párhuzamosan egy szuper, összetartó, tudatos lovas közösség alakuljon ki, így teremtve még nagyobb értéket! Ha szeretnél híreket kapni te is, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

By |Published On: 2022.08.10.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment