Attól, hogy nem ordít hangosan, még fáj neki!

Mindig vannak árulkodó jelek, ha egy ló nem érzi jól magát. Nem szabad ezek felett elsiklani, mert hosszútávon biztosan visszaütnek.
Természetesen mindig a megelőzés a legjobb. A fájdalom, diszkomfort okának felderítése a második legjobb, amit a lovunkért tehetünk és meg is kell tennünk.
Az alábbiak fontos mankót jelenthetnek ebben. 

 

Bekamerázta a boxot, így derült ki az igazság

Egy nyirkos őszi napon érkeztem az idősödő kancához. Látogatásom okául az éves oltása és az elülső lábain található, kör alakú, felületes, ámde gyógyulni nem akaró sebei szolgáltak.

A tulajdonos elmondása alapján, annak rendje és módja szerint először letisztítja a kb. 100-200 Ft-os nagyságú sebeket, majd leferőtleníti és végül hámosító kenőccsel fedi be őket. Enyhe javulást már többször tapasztalt, de utána minden kezdődött elölről.

Mikor rákérdeztem, mióta áll fenn a probléma, kiderült, hogy a hűvösebb idő beállta óta, azaz amióta a lovak az istállóban töltik az éjszakát. A gyanúm, miszerint a sebek azért nem gyógyulnak, mert az idősödő kanca rendszeresen összecsuklik éjszakánként és az elülső végtagjainak csüdízületével, valamint orrával fog talajt hamar beigazolódott, mivel a tulajdonos bekamerázta a boxot. Ezt követően a boxba gumipadozatot helyeztek le. Ez valamennyire mérsékelte a tüneteket, de a kiváltó okot nem szüntette meg. Hetek teltek el, mire az általam szajkózott mondat, miszerint a ló nem narkolepsziás, hanem fájdalmai vannak, végül célba ért. Egy alapos ortopédiai vizsgálat fényt derített rá, hogy mind a 4 végtagjában több ízülete artrózisos. Emiatt nem tudott/mert a kanca már (nagy valószínűséggel) hónapok óta lefeküdni. S hiába tudnak a lovak állva is aludni, hosszú távon azonban ez nem elegendő ahhoz, hogy ki is tudják kellően pihenni magukat.

A diagnózis megszületését követően a tulajdonosnak lelkifurdalása támadt, hogy hogy nem vette észre, hogy a lova sánta. Mivel a kanca mind a 4 végtagja érintett volt, így a sántaság nem volt olyan jól látható. Amit azonban a tulajdonos is észrevett, hogy a lovának az utóbbi időben több időre volt szüksége, mire bemelegedett, s már nem darabos, hanem szép kerek volt a mozgása. Emellett a munkakedve is jelentősen alábbhagyott.

Már első alkalommal, mikor a kancánál jártam, felfigyeltem néhány apró, fájdalomra utaló jelre (az ajtónak háttal állt a boxban, környezete iránt kevésbé érdeklődött, szemei félig csukva voltak).

A lovak növényevő prédaállatok, így ösztönösen fájdalomrejtő állatok. Természetesen, akut kólika esetén, mikor a ló a hasát rúgja, kapar, hempereg, valamint súlyosfokú sántaság esetén, mikor 3 lábon áll a ló, a tünetek egyértelműek, s a fájdalom jelei a szemünket kiszúrják. Azonban az enyhébb, a diffúz és/vagy a krónikus fájdalmat igyekeznek mindaddig eltitkolni, amíg csak lehet. Ilyen esetekben a lovasnak kellően ismernie kell ahhoz a lovát, hogy az apró, fájdalomra utaló jeleket észrevegye lován.

Tudományosan igazolt tény, hogy sok esetben a lovas nem ismeri fel, ha a lovának fájdalmai vannak

A zürichi egyetem tanulmánya szerint a vizsgált lovak egyharmada mutatott fájdalmat a tapintásos vizsgálat során, míg a lovasuk által egészségesnek besorolt lovak 45 %-ának volt képalkotó eljárással igazolható elváltozása a tövisnyúlványán, a csigolyák kis ízületein és/vagy az iliosacralis ízületnél. Dr. Selma Latif szerint mindez arra utal, hogy a lovak a kiképzés és a munka során alig mutatják fájdalmukat.

Emellett azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a lovasok egy része sajnos nem ismeri fel időben az apró, fájdalomra utaló jeleket a lovaknál. Mindezek vezettek ahhoz is, hogy a tanulmányban szereplő, a lovasuk által egészségesnek vélt lovak fele enyhe fokú sántaságot mutatott egyenes vonalon történő ügetés során a klinikai sántaság vizsgálat alatt.

Árulkodó apró jelek

A lovak arckifejezését és mimikáját kicsit tüzetesebben megfigyelve máris számos hasznos információt kapunk arról, hogy milyen állapotban van az adott állat (pl. kiegyensúlyozott, stresszes, fájdalma van).

Az egészséges kiegyensúlyozott lónak tiszta, élénk és érdeklődő a tekintete. A fülei alapvetően „középállásban” vannak, de folyamatosan mozognak és radaroznak, míg az orrnyílásai, az alsó ajka és a rágóizmai lazák.

Ha a fent felsoroltaktól eltérő arckifejezést, mimikát látunk lovunknál, azonnal gondoljunk arra, hogy valami nincs rendben! S minél hamarabb járjunk a végére, mi lehet a kiváltó ok és orvosoljuk azt mielőtt még valami nagyobb baj következik be!

A lovaglásbeli és viselkedésbeli problémák hátterében is sokszor a fájdalom áll

Nemcsak az emberek, de a lovak körében is egyre nagyobb arányban fordulnak elő a hát- és gerincproblémák. Lovak esetében ezek sok esetben különböző lovaglási nehézségekben (pl. beejtett háttal vagy feszes, merev háttal dolgoznak, gyakran átugranak vágta során, a térölelő mozgásuk beszűkül) és viselkedésbeli zavarokban (pl. ellenszegülnek a lovas segítségeinek, nyergeléskor sunyítanak, hevederhúzáskor csipkednek, ágaskodnak, elrohannak a lovassal, agresszíven viselkednek) nyilvánulnak meg.

Jobb a fájdalmat megelőzni, de ha már kialakult, érdemes minél hamarabb szakszerűen kezelni

Ha fájdalomra utaló jelet tapasztalunk lovunknál, azonnal cselekedjünk és forduljunk állatorvoshoz. Sok esetben az enyhe fájdalom okának felderítése speciális vizsgálatokat is igényel. Pontos diagnózis nélkül azonban nem lehet azonban hosszútávú eredményeket elérni.

A fájdalomra is igaz azonban, hogy jobb megelőzni, mint utána a már kialakult problémát gyógykezelni! Így nagyon fontos, hogy a lóval való munkát minden esetben egyedre szabjuk, mely során figyelembe vesszük az adott ló adottságait, valamint azt, hogy mentálisan és fizikálisan milyen szinten tart.

 

 

Ha szeretnél többet tudni a lovad egészségmegőrzésének lehetőségeiről, optimális tartási körülményeiről, és hiteles lovas szakértőkkel megismerkedni, gyere el az 1. Lóbarát fesztiválra szeptember 28-án! 

Bővebb infoért kattints: https://lobaratfesztival.hu/

By |Published On: 2024.08.14.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment