Önismeret: kulcs a minőségi lovas élethez

Mint minden páros vagy csapatsportnál igaz, így a lovaglásban is igaz, hogy amíg önmagaddal nem vagy jóban, addig nem lesz jó a csapat, nem működik optimálisan a közös munka. Vannak, akik a lovukat cserélik folyamatosan, mondván, hogy az nem működik. De mi van akkor, ha nem is a lóban van a hiba?

 

Az alábbi írásban vendégszerzőnk, Huszka Zsuzsa, JÓL-LÉT mentor ad szempontokat az önismereti fejlődés és a lovaglás összefüggéseihez.

 

Miben is gyökerezik a jobb teljesítmény?

Az önismeret nem csupán a személyes fejlődés kulcsa, hanem a sikeres lovaglás egyik alapköve is. Lovasként az önismeret fejlesztése segíthet abban, hogy jobban megértsd saját erősségeid, gyengeségeid, érzelmeidet és reakcióidat, valamint ezek hatását – mindez      közvetlenül hat a lóval való kapcsolatodra és a teljesítményedre. Íme néhány fontos szempont, miért érdemes foglalkozni az önismerettel lovasként:

Jobb kommunikáció a lóval

Az önismeret segít felismerni és kezelni saját érzelmi állapotainkat. Ha tudatában vagyunk annak, mikor vagyunk idegesek, frusztráltak vagy bizonytalanok, könnyebben tudjuk ezeket az érzéseket kezelni, vagy elkerülni, hogy átadjuk a lóra. Nyugodt és kiegyensúlyozott lovasként pozitívan hatsz a ló viselkedésére és teljesítményére is, mert a lónak arra van szüksége, hogy pozitív ingerek érjék.

Amikor nem értjük a ló apró jelzéseit, olyankor fordulhat elő, hogy a ló “emeli a tétet” és vadabban, szélsőségesebben reagál. Ez jól mutatja, hogy a kapcsolat tudatos alakítása a mi kezünkben van, aminek jó tükre a ló viselkedése.

Erősségek és gyengeségek felismerése

Az önismeret segít azonosítani erősségeinket és gyengeségeinket, legyen szó technikai tudásról, fizikai állóképességről vagy mentális felkészültségről. Ennek révén célzottabban tudunk fejlődni és olyan edzésmódszereket választani, amelyek a legjobban szolgálják előrehaladásunkat.

Ha ismétlődően ugyanaz a probléma lép fel a lóval, a folyamatos lócsere helyett van más megoldás is! Érdemes folyamatosan építeni a bizalmat a lóval, saját önismeretünkkel is foglalkozva. Mellette, ha megadjuk a lónak is azokat a feltételeket, ami számára fontos – például hogy egy növényevő prédaállat, aki a menekülésre van kódolva és úgy kell viselkedjünk, hogy a ló biztonságban és kiegyensúlyozottan viselkedjen.

Sokkal könnyebb egy mentálisan és fizikálisan egészséges lóval együttműködni, mint például ha már sokat csalódott a ló a lovasában, vagy nem tud csoportban élni, ahogy azt az ösztönei megkívánják.

Célkitűzés és motiváció

A tudatos célkitűzés és a belső motiváció fenntartása kulcsfontosságú a sikeres lovaglásban. Az önismeret révén tisztábban láthatjuk, milyen célok fontosak számunkra, mi motivál bennünket igazán, és hogyan érhetjük el ezeket a célokat. Ez hosszú távon segít elkerülni a kiégést és fenntartani a lovaglás iránti szenvedélyt.

Kiegyensúlyozott versenyzés

Versenyhelyzetben a stressz és a nyomás gyakran jelen van. Az önismeret segítségével hatékonyabb stresszkezelési technikákat sajátíthatunk el, amelyek segítenek megőrizni a nyugodtságot és a koncentrációt a legkritikusabb pillanatokban is.

Fejlődés a kapcsolatban

A lóval való harmonikus kapcsolat kulcsa a kölcsönös bizalom és tisztelet. Az önismeret segít felismerni, hogyan hatunk a lóra és hogyan reagál a ló ránk. Ennek révén tudatosabban és empatikusabban tudjuk alakítani a lóval való kapcsolatunkat, ami hosszú távon a közös teljesítmény javulásához vezet.

Széles skálán lehet a lóval kapcsolódni: A ló csak nagyon szélsőséges esetben tesz kárt a lovasában. Ha felágaskodik, vagy megtorpan, odacsap valahová, vagy éppen levet az akadály előtt, akkor nem feltétlen a lóban van a hiba. Diszkomfortja van, vagy fájdalma és alapvetően nem bántani akar. Felmerülhet, hogy a lovas mit rontott el? Mennél inkább érezzük és korrigáljuk a kisebb kapcsolati feszültségeket, annál jobb és sikeresebb lesz az együttműködés.

Az önismeret fejlesztése nem csupán a személyes életünkben, hanem a lovaglásban is egy hatékony eszköz és lehetőség. Érdemes tehát időt és energiát fordítani erre a területre, hogy lovasként teljesítményünket és a lóval való kapcsolatunkat is magasabb szintre emelhessük.

Az “Önismeret Lovasoknak Program”-omban választ és megoldási utat kaphat minden résztvevő arra, hogyan tudja a lóval való kapcsolatát javítani, miközben felismerésekre és új döntésekre jut saját jól-léte érdekében is.

Első lépésként érdemes egy viselkedéselemzési tesztet kitölteni, ami egy konzultációval kiegészítve átfogó képet tud adni arról, hogyan hat a kitöltő (jelen esetben például a lovas) a környezetére, konkrétabban a lovára. A kiértékelés rávilágít a tudatos és tudattalan működésmódokra. Az eredmények önismeretünk elmélyítéséhez, erősségeink felismeréséhez és gyengeségeink azonosításához is támpontokat nyújtanak. Mindezen túl egy cselekvési terv is része a teszt-kiértékelő konzultációnak.

 

Huszka Zsuzsa, segítő szakember vagyok: SzomatoDráma játékvezető szakember, gyászfeldolgozás módszertani specialista, funkcionális életmód mentor, valamint közgazdászból lett coach.

Hatékonyan segítek azoknak, akik úgy érzik, hogy nagyobb bőséget, Jól-Létet szeretnének az életükbe, vagy kiutat keresnek a túlterheltségből, illetve akik egy régóta tartó fájdalmuk okát szeretnék megérteni.

ÖNISMERET LOVASOKNAK Programommal várom a Lóbarát Fesztivál résztvevőit.

Munkám során azt látom, hogy a tudattalanul tárolt érzelmek, események rendkívül nagy hatással vannak és meghatározóak az élet különböző területeire.

Saját egészségem helyreállítása, és a kiégésből való kilábalásom megerősítettek abban, ami a víziómmá is vált: tüneteinket, problémáinkat, konfliktusainkat ne hordozzuk sokáig, dolgozzuk fel és alakítsuk át őket, hogy ne ártsanak.

Segítek, hogy a testbe ragadt érzelmek, tünetek felszabaduljanak, helyükre találjanak, így kiteljesedettebb, könnyedebb életet éljünk. Különös adottságom van arra, hogy biztonságban, elfogadva és támogatva érezze magát az, aki megtisztel bizalmával. Hiszem, hogy ebben a biztonságos térben tud megmutatkozni és kibontakozni egy ember valódi lénye. Kiszabadul mindaz, ami már nem a javát szolgálja és nagyobb Jól-Lét tud megjelenni.

www.huszkazsuzsa.hu

 

Ha szeretnél többet tudni a lovad egészségmegőrzésének lehetőségeiről, optimális tartási körülményeiről, és hiteles lovas szakértőkkel megismerkedni, gyere el az 1. Lóbarát fesztiválra szeptember 28-án! 

Bővebb infoért kattints: https://lobaratfesztival.hu/

By |Published On: 2024.08.21.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment