Álomból valóság!? – avagy így éltem meg a Lóbarát Fesztivált

„A jövőnek sok neve van:
a gyenge úgy hívja, elérhetetlen,
a gyáva úgy, ismeretlen,
a bátor lehetőségnek nevezi”

Ez a Victor Hugo idézet abban a pillanatban jött velem szembe, ahogy elkezdtem írni ezt a beszámolót. Ez nem lehet véletlen, mert ha munkacíme van valaminek, akkor “munkamottója” is lehetne, és a Lóbarát Fesztiválnak ez lett volna.  

Avagy hogyan is született meg a Lóbarát Fesztivál ötlete?

Talán még mindig van egy furcsa érzés bennünk azzal kapcsolatban, amikor valaki az elért eredményeire büszke, és ennek hangot is ad. Pedig nem kellene, hogy legyen. Ezen felbuzdulva én tavaly úgy döntöttem, hogy a magyarországi praxisom 10. születésnapját márpedig meg fogom ünnepelni.

Na nem otthon és (csak) a családommal, hanem az elmúlt évek során megismert és elismert lovas szakemberekkel, ismerős és eddig még ismeretlen, de velem egy értékrendet valló lovasokkal úgy, hogy a születésnapi rendezvény hiánypótló, rendhagyó és értékadó legyen minden résztvevő számára. 

 

Aki ismer, tudja, hogy nagyon szeretek tanulni! Vallom, hogy az Élet értelme a folyamatos fejlődés. De nagyon szeretek tanítani is. Szeretem a tudásom és a tapasztalataim másoknak átadni. Szóval elhatároztam, hogy a felkért lovas szakemberekkel annyi tudást adunk át a fejlődésre vágyó lótartóknak, edzőknek, lótenyésztőknek, lovasoknak és leendő lovasoknak, amennyi csak egy egynapos rendezvénybe belefér. 

 

Így született meg az 1. Lóbarát Fesztivál – „Szeresd lóként! Kezeld társként!” (a szemfülesek már sejthették, hogy nem egyszeri alkalomra készültem, hanem hagyományt szeretnék teremteni) ötlete. 

A célom az volt, hogy a magyar lovastársadalom minél szélesebb rétegét (kezdő lovast, a profit, a tenyésztőt, az edzőt, a bértartót, a hobbi lovast, a munkalovast, a gyerekeket és a felnőtteket) meg tudjam szólítani és „el tudjam csábítani” a rendezvényre, ahol mindenki értékes információkkal és tapasztalatokkal gazdagodhat és ahol új és értékes kapcsolatok épülhetnek.

Kicsit az előkészületekről

Utólag visszagondolva hatalmas feladatot vettem ezzel a nyakamba, de a támogató közösségnek, a csapatomnak (férjemnek, családomnak, barátaimnak, asszisztenseimnek és lovasoknak) köszönhetően meg tudtam, meg tudtuk csinálni! Az álmom valósággá vált! 

A Fesztivál szakértőit már hónapokkal korábban elkezdtem felkérni, ahogy a rendezvény vázát adó kerekasztal beszélgetéseket is nagyon korán kigondoltam. 

Nagy örömömre mindenki elfogadta a felkérésemet, sőt egy idő után azon kaptam magam, hogy érkeznek a további megkeresések akár szakértőktől, akár támogatóktól, akik mind beálltak az ügyünk mögé, és egy-egy előadással, bemutatóval, vagy tombola nyereménnyel támogatták a Lóbarát Fesztivált. 

Hónapokig készültünk tehát, mire minden összeállt, és

Eljött a nagy nap

Vagyis a nagy nap előtti nap. Ugyanis a csapat egy részével már pénteken egész nap a Lóska Ménesben voltunk, hogy minden apró részlet a helyére kerüljön. 

Mindent mi csináltunk. Összeállítottuk a welcome csomagokat, a tombola nyereményeket, a Lóska család segítségével berendeztük a helyszíneket, és átbeszéltük a másnapi tervet, ami nagyon szoros volt. 

5 helyszínen, 25 szakértő részvételével több, mint 20 programot bonyolítottunk le. 

Szeptember 28-án egy kis megnyitóval indult a nap, amit meghatottsággal vegyes izgalommal vártam. 

Azt hiszem a meghatódás és az izgalom is látszott rajtam, hisz valljuk be, nem sűrűn fordul elő, hogy az ember a saját rendezvényét nyithatja meg, közel 200 ember előtt. Miközben fejben egy aprócska időutazást tettem, hogy is jutottam el eddig a számomra nagyon fontos és meghatározó napig.

Azt, hogy az 1. Lóbarát Fesztivál nemzetközi rendezvény lett, a megnyitón mondtuk ki hangosan először. Erdélyből és Németországból is érkeztek vendégek, és kiállító partnerek.

Az időjárás kicsit megviccelt minket, ugyanis szinte egész nap esett az eső. Ennek ellenére azt kell, hogy mondjam, hogy mind a szakértők, a kiállítók, a csapat, és a látogatók részéről is olyan rugalmasságot és kedvességet, partnerséget tapasztaltam, ami a legkevésbé sem mindennapi. 

Mindenki tudta a dolgát, ha az eső miatt helyszínt kellett változtatnunk, vagy időpontot kellett csúsztatnunk, akkor mindenki egy szó nélkül tette, amit kellett.

Ezért nagyon hálás vagyok mindenkinek, kiemelten a Lóska Ménes csapatának, akik végig mellettünk álltak és biztosították a szükséges hátteret, valamint a saját csapatomnak, ahol mindenki sajátjának érezte a fesztivált, ahol mindekivel egy hullámhosszon járt az agyunk, s ahol mindeki tudta a feladatát. Tulajdonképpen ahhoz, hogy egy ilyen volumenű rendezvény megvalósulhasson elengedhetetlen egy ilyen szuper csapat! 

 

Ha hangosan nem is mondtam ki, én már a kezdetektől fogva hosszú távban gondolkodtam. A célom az volt, hogy ez a fesztivál legyen az első a sorban, így a tematikát is úgy terveztem, hogy kezdjük az alapoktól, s dolgozzunk fel olyan témákat, amik mind a kezdő, mind a profi lovasok számára érdekes lehet. 

 

Így születtek meg a fesztivál vázát adó kerekasztal beszélgetések: 

– Valóban fejben dől el, avagy milyen szerepet játszanak a lovak adottságai a használatban?

– „Száraz kenyér és aranykalitka, avagy mire van szüksége valójában a lovadnak?”

– „Az idegmetszésen innen, a phenylbutazone-on túl”, avagy a holisztikus szemléletmód adta lehetőségek.

– Mi a sikeres lovas titka? – mentális és fizikális kihívások

Az elméleti tudás mellett én nagyon szeretem a gyakorlati dolgokat is. Szeretem, ha mindenki számára egyértelművé válik, az elméletnek mikor, miért és hogyan van jelentősége a mindennapokban. S így születtek meg a workshopok és bemutatók. 

Állatorvosként sokszor tapasztalom, a lovasok nem mindig értik, hogy a lovazás nem csak a lovaglásból áll. S hogy a lovak tanításának sem csupán az a célja, hogy nyereg alatt vagy fogatban jól teljesítsen. Ahhoz, hogy k-ló és lovas között hosszú távú, egészséges és harmonikus legyen a kapcsolat, tudni kell, hogyan tanulnak a lovak és hogyan lehet őket a nem várt vészhelyzetre felkészíteni, s hogyan kell a bajban viselkedni.

A lovak és pónik fogtündéreként mindenképp szerettem volna gyakorlatias formában átadni a lovasoknak, miért is fontos a lovak rendszeres fogászati kontrollja és kezelése, hogy milyen a szituáció a lovak szájüregében a kezelés előtt és után. 

Ló osteo-és fizioterapeuta énem pedig a lovak anatómiai és biomechanikai sajátosságaiba szeretett volna betekintést engedni a lovasok számára, hogy lássák, miért is olyan fontos a megfelelő edzés és kellő ráfordított idő. 

S innen érdemes volt kitekinteni a lovak mozgására és sántaságára, valamint a megfelelő eszközválasztásra. Idén a nyereg került terítékre. 

De nem szabad elfeledkeznünk a takarmányozással (szálas takarmány és speciális takarmánykiegészítők) kapcsolatos hasznos előadásokról sem, valamint a lovasok testtudatával és testi épségével foglalkozó előadásokra és bemutatókról sem.

Hogyan tovább?

Egyrészt azt már most látjuk, vagyis már a rendezvény napján érkezett visszajelzésekből láttuk, hogy lesz folytatás, mert szerencsére van rá igény. 

A Lóbarát Fesztivált egy hiánypótló lovas rendezvénynek álmodtuk meg, és minden jel arra mutat, hogy az is. Úgyhogy jövőre folytatjuk a 2. felvonással. 

 

Én milyen személyes következtetéseket vontam le? 

Azt hiszem azt, hogy az álom vs. valóság helyett bátran mondhatjuk, hogy az álmokat sokszor minden módon felülmúlja a valóság. 

Merj nagyot álmodni! 

Gyűjtsd magad köré azokat az embereket, akikkel közösen meg tudjátok valósítani az álmod, akik ugyanúgy magukénak érzik, mint te. 

Vágj bele, még ha nem is rögtön egy 200 fős rendezvénybe,  hisz én sem 4 hónapja kezdtem, hanem több, mint 10 éve. (:

 

 

Ha szeretnél többet tudni a lovad egészségmegőrzésének lehetőségeiről, optimális tartási körülményeiről, és hiteles forrásból tájékozódni, akkor ezeket a haladó lovasoknak szóló online előadásokat ajánlom: https://tudastar.drtornyi.hu/kedvenceinkre-leselkedo-veszelyek/

By |Published On: 2024.10.16.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment