A lovak balance fogkorrekciójának tervezése és ütemezése

A felelős lótartás elengedhetetlen szereplője a gondos gazda, azaz a tulajdonos, aki azon kívül, hogy megtalálja és biztosítja lova számára az ideális tartási helyet még számos egyéb ló körüli teendőt is rutinosan menedzsel. A rendszeres, szakszerű pataápolás, vérvizsgálat, féreghajtás és vakcinázások mellett nem szabad elfeledkezni a lovak rendszeres fogászati (szájüregi) kontrolljáról és kezeléséről sem.

A lovak balance fogkorrekciója (azaz fogreszelése) kifejezetten jól tervezhető és ütemezhető beavatkozás. Vegyük is sorra a szempontokat, amik segítenek a megfelelő időpont kiválasztásában!

Mikorra is érdemes tenni lovunk első szájüregi kontrollját, vizsgálatát?

  1. Életkor szerint:

Abban az esetben, ha tenyésztők vagyunk, a csikó megszületése után 24 órán belül érdemes az állatorvossal egy rutin vizsgálatot elvégeztetni. Ennek az átfogó vizsgálatnak a részeként történik meg először a szájüreg vizsgálata. Az állkapocs vele született rendellenességeire (pl. pontyfogazat=Brachignatia inferior, csukafogazat=Brachignatia superior=sow mouth) jó, ha minél hamarabb fényderül a szakszerű korrekció érdekében.

Ezt követően lovunk 2,5 éves koráig elegendő évente 1x beiktatni egy szájüregi vizsgálatot. Már fiatal állatokban is előfordulhatnak éles fogszélek (a tejfogakon is), amelyek fájdalmas elváltozásokat okozhatnak a száj és a nyelv nyálkahártyáján.

Belovaglás előtt mindenképpen ajánlott egy fogászati ellenőrzés, mivel a munka megkezdése előtt, valamint a zablával való megismerkedés előtt érdemes a zavaró farkasfogakat eltávolítani, az éles széleket/ kampókat lekerekíteni a rossz tapasztalatok elkerülése érdekében.

2,5-4 éves kor között a folyamatos fogváltás indokolja a fogászati kontrollok gyakoriságát növelését. Ebben a korban ugyanis szinte félévente váltódik valamelyik fog (tejfogról maradandó fogra). Ellenőrizni kell, hogy a tejfogak önállóan és teljes mértékben váltódtak-e. Ha a tejfogmaradványok váltásakor nehézségek lépnek fel (perzisztáló tejfog), a szakembernek kell eltávolítani ezeket. Természetesen az éles széleket és kampókat ilyenkor is le kell kerekíteni. Ebben az időszakban tehát ajánlott 6 havonta beiktatni egy fogászati kontrollt és kezelést.

5 éves kortól érdemes minden lónál (fajtától, kortól, felhasználási területtől függetlenül) évente egyszer a fogászati vizsgálatot és balance fogkorrekciót (fogreszelést) a megfelelő szakemberrel elvégeztetni.

Abban az esetben, ha egy adott lónak jelentős fogállási és/vagy fogkopási rendellenességei vannak, esetleg egy vagy több foga hiányzik, akkor mindenképpen ajánlott évenként 2x (adott esetben még gyakrabban) a fogászati ellenőrzés és kezelés.

  1. Életesemények szerint:

Abban az esetben, ha nem nálunk született a csikó/ló, érdemes az eladónál rákérdezni a fogászati vizsgálatok és kezelések rendszerességére. Emellett a ló megvásárlása előtt ajánlott az állatorvossal egy ún. adásvételi vizsgálatot végeztetni, melynek része a szájüreg vizsgálata is.

Ha a megvásárolt lónak még soha életében nem volt fogászati kezelése, akkor célszerű minél hamarabb időpontot egyeztetni az első fogászati beavatkozásra.

Néhány hasznos információ a fogászati vizsgálat és balance fogkorrekció időpontjának kiválasztásához

Tenyészkancák esetében érdemes a fedeztetési szezon előtt elvégezni az éves balance fogkorrekciót. Ezzel is biztosítva a vemhesség alatti megfelelő takarmányhasznosítást. Abban az esetben, ha a kanca szinte folyamatosan vemhes és/vagy csikó van alatta, a legmegfelelőbb időpont kiválasztásához kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

Versenylovak esetén érdemes a versenyszezon kezdete előttre vagy utánra (pihenő időszakra) ütemezni az éves fogászati beavatkozást. A bódításhoz használt gyógyszerek ugyanis mind doppingnak minősülő, ún. ellenőrzött gyógyszerek közé tartozik. (Ez azt jelenti, hogy ezekkel a szerekkel a lovak versenyen kívüli időszakban gyógykezelhetők, az állatorvosi kezelések során használhatóak, azonban a versenyre ki kell ürülniük a lovak szervezetéből.)

  1. Környezeti tényezők, külső körülmények szerint:

Csikók/fiatal lovak esetében (akik tavasztól őszig a legelőn vannak) pedig célszerű a legelőre kihajtás előtt és/vagy a legelőről való behajtás után elvégezni a balance fogkorrekciót. Ennek pedig nagyon egyszerű oka van: a szakszerű fogászati beavatkozásnak van némi technikai és tárgyi feltétele is. Ilyen például a nyugodt környezet; a tiszta, folyó víz és az áram. Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a fogászati kezelést követően gondoskodnunk kell arról is, hogy lovunk ne tudjon se inni, se enni, amíg a bódító hatása tart. Mindezt végig gondolva minden ki számára egyértelművé válik, hogy a legelő egyáltalán nem nevezhető ideális környezetnek a fogászati beavatkozások tekintetében.

Emellett arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy bizonyos külső környezeti tényezők is negatívan befolyásolhatják a szakszerű fogászati kezelés elvégzését. Mindenki tapasztalta már, hogy hideg téli napokon kesztyű nélkül az ember keze milyen gyorsan lehűlik, az ujjai alig hajlanak, illetve a finom motorika és a finom érzékelés pillanatok alatt elillan. A precíz balance fogkorrekcióhoz pedig elengedhetetlen, hogy kezeink megfelelően funkcionáljanak. Egy bizonyos hőmérséklet alatt pedig már maga a fogászati gép sem szívesen dolgozik. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a bódítás következtében sok ló megizzad, ami télen szintén gondot okozhat bizonyos esetekben.

De nem csak a hideg, hanem a nyári nagy forróság sem ideális a bódítást igénylő fogászkodáshoz. Ahogy beálló nélküli rideg tartásban tartott lovak esetében a szakadó eső is egy kizáró tényező.

Érdemes elővenni a tavalyi naptárat, hogy lássuk, mikor volt az utolsó balance fogkorrekciója lovunknak, illetve az idei versenynaptárat, hogy lássuk, milyen program vár ránk és lovunkra az idei évben. Ha már látjuk az edzőtáborok, workshopok beosztását is, amin szeretnénk részt venni, akkor éajánlott azt is figyelembe venni a tervezett fogászkodás időpontjának kiválasztásában. Ezt követően pedig érdemes felvenni a balance fogkorrekciót végző, általunk választott állatorvossal a kapcsolatot időpont egyeztetés céljából.

Összefoglaló/take home message:

  • a lovak balance fogkorrekciója (fogreszelés) jól tervezhető és ütemezhető beavatkozás
  • az első szájüregi kontroll születés után 24 órán belül ajánlott (újszülött csikó vizsgálatának részeként)
  • fogászati kontroll és balance fogkorrekció ajánlott ütemezése:
    • 2,5-4 éves kor között 6 havonta (évente 2x)
    • 5 éves kor felett évente 1x
    • jelentős fogállási és/vagy fogkopási rendellenesség, és/vagy foghiány esetén évente 2x (adott esetben még gyakoribb)
    • lóvásárlás előtt érdemes az ún. adásvételi vizsgálatot megcsináltatni, melynek része a szájüreg vizsgálata is
    • tenyészkanca esetében tenyészszezon előtt
    • versenylovak esetében versenyszezon előtt/után (pihenő időszakban)
    • csikók/fiatal lovak esetében a legelőre hajtás előtt/legelőről való behajtás után
  • téli nagy hidegben, nyári nagy kánikulában NEM ajánlott a fogászati kontroll és kezelés elvégzése
  • megfelelő körülmények megteremtése

További írásaim ló fogászat témában:

https://drtornyi.hu/2020/04/05/lovak-fogazata/

https://drtornyi.hu/2019/05/15/valoban-folyamatosan-no-a-lovak-foga/

https://drtornyi.hu/2019/04/02/geriatriai-idoskori-fogazat-avagy-hol-kezdodik-az-idoskor/

By |Published On: 2021.01.13.|Categories: blog|1 Comment|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment