A fokhagyma-dilemma

Több ezer éve ismerjük és számos előnyös tulajdonsága miatt előszeretettel használjuk ételeinkben, táplálékkiegészítőinkben, vagy egyszerűen magában fogyasztva a fokhagymát.

A fűszerezésen kívül többek között a fertőzések leküzdésében, vérnyomásunk stabilizálásában, méregtelenítésben is segíthet, ha megfelelően alkalmazzuk. Természetesen, miután kitapasztaltuk, hogy a mi szervezetünkre milyen sokrétű jó hatása van, előbb-utóbb felmerült, hogy háziállatainknál is bevethetnénk a hasonló problémák esetén, vagy azok megelőzésére…

… de sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű!

Vannak ugyanis olyan növényi vegyületek, melyekre a különböző fajok szervezete különbözőképpen reagál. A fokhagyma (és egyéb hagymafélék) is tartalmaznak ilyet. A tioszulfát nevű anyag, ami a hagymával ízesített ételek jellegzetes aromáját is adja. Ez az emberek számára nem káros, állataink szervezetében viszont akár életveszélyes problémát is okozhat, ha nagyobb mennyiségben elfogyasztják. Így esetükben az egyébként valóban kedvező hatásokat ellensúlyozza, hogy a mérgezés kockázata is minden alkalommal fennáll, amikor hagymafélékhez, fokhagymához jutnak vagy azt etetünk velük.

A mérgezéshez szükséges dózisról eltérnek a tapasztalatok, egyes kutyáknál viszonylag nagy adag elfogyasztása sem okoz észlelhető problémát, más, érzékenyebb egyedeknél már néhány gerezdnyi mennyiség is súlyos következményekkel járhat. A cicák jellemzően még érzékenyebbek a fokhagyma mérgező hatására.

Az sem lényegtelen, hogy egyszer vagy többször is találkozik-e kedvencünk ezzel az anyaggal, mert több napon át folyamatosan adva az egyébként még tolerálható mennyiség felhalmozódhat a szervezetükben és végül tüneteket okozhat.

A fokhagyma-mérgezés tünetei a vörösvérsejtek károsodása folytán alakulnak ki, így tehát gyengeség, letargia, barnás vizelet, sárga nyálkahártyák lehetnek a legfeltűnőbb jelek. Ezek kialakulásához jellemzően kell egy pár nap, így a gazdik nem is feltétlenül hozzák rögtön összefüggésbe ezeket a méreganyag elfogyasztásával. Ha már kialakult ez az állapot, az feltétlenül alapos átvizsgálást és intenzív állatorvosi ellátást igényel, ezért gyanú esetén mindenképp juttassuk el kedvencünket egy megfelelően felszerelt rendelőbe!

Összefoglalva tehát az mondható, hogy bár vannak a fokhagymának kedvező hatásai háziállatainkra nézve is, de mivel számukra jelentős kockázatot is hordoz a fogyasztása, ezért érdemesebb biztonságos, más gyógynövény(ek)ből összeállított táplálékkiegészítőt választani nekik – amelyekből szerencsére már elég sokféle létezik napjainkban.

Ugyanez áll a fokhagyma parazitaellenes hatására, azzal a különbséggel, hogy erre a célra a biztonságos, állatoknak kifejlesztett készítmények ráadásul bizonyítottan sokkal hatékonyabbak is. Ez pedig, a mi éghajlatunkon és járványtani helyzetünkben, nagyon is lényeges lehet kiskedvencünk számára.

Szeretnél a lehető legtöbbet megtudni az állatodra leselkedő veszélyekről és megelőzésükről?
Ismerkedj meg előadás-sorozatunkkal! 

By |Published On: 2023.09.15.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment