A vadgesztenye veszélyei

Az ősz beköszöntével kéz a kézben jár a vadgesztenye termésének beérése.
A lehullott és tüskés tokjukból kiszabadult csillogó magokkal ma már a legtöbb parkban, járda mentén, utakat szegélyező fasor alatt találkozhatunk.
Ahogy a gyerekek nagy élvezettel keresik meg és gyűjtik össze a gesztenyéket, úgy háziállataink is kedvet kaphatnak a vele való játékhoz, sőt a megkóstolásához – ez azonban többféle veszélyt is rejt magában!

Először is, a vadgesztenye fa minden része mérgező,

bár házikedvenceink érdeklődésére leggyakrabban a magja tarthat számot. Sajnos azonban épp ez tartalmazza legnagyobb mennyiségben az eszkulin nevű szaponin vegyületet, ami a kellemetlen tünetekért felelős. Ez a szervezetbe kerülve néhány órán belül súlyos, hányással, hasmenéssel, hasi fájdalommal járó gyomorirritációt okoz, amely akár napokig is eltarthat.
Az elfogyasztott mennyiségtől, testmérettől, illetve egyedi érzékenységtől függően azonban ennél súlyosabb következmények: szédülés, remegés, ájulás is jelentkezhetnek. A vadgesztenye okozta mérgezésre a legtöbb háziállat és az ember is érzékeny; egyedül a szarvasfélék tűnnek ellenállónak vele szemben.

A másik probléma, ami felmerül a gesztenyével való játék során, hogy kedvencünk – mérettől függően – könnyen le is nyelheti azt egyben. Ekkor ugyanaz történik, mint más idegentestek emésztőcsatornába kerülésekor: a táplálék természetes útja szerint elindul hátrafelé, de mivel nagyobb, szilárd tartalomról van szó, előbb-utóbb elakad, általában a vékonybél valamely pontján. Ezáltal pedig nagyon súlyos és azonnali műtéti ellátást igénylő állapotot idéz elő!
Tipikus tünet a hányás és erős hasi fájdalom ezekben az esetekben, de a pontos diagnózishoz kiegészítő vizsgálatokra is szükség lehet.

Ha tehát kedvencünk gesztenyével játszott és gyaníthatóan megette azt vagy bármely részét, feltétlenül és mielőbb forduljunk állatorvoshoz!

A legjobb pedig, ha az őszi időszakban, főleg az avarban szaladgáláskor fokozottan figyelünk rá és így meg tudjuk akadályozni, hogy hozzájuthasson ezekhez a veszélyes termésekhez.

By |Published On: 2023.09.08.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment