Amikor az állatorvos ló eutanáziát javasol

Fűben, fában orvosság, avagy a Hagyományos Kínai gyógynövény-terápia lehetőségei az állatgyógyászatban

 

A lóasztma nehéz kérdés az állatorvosok számára is.

Bizonyos idő után ugyanis nem visszafordítható, és nehezen kezelhető. De megfelelő alternatív terápiákkal nem kell, hogy a ló eutanázia legyen a válasz!

Olvasd el, milyen lehetőségeid vannak akkor, amikor az állatorvos már széttárja a kezét. 

 

Már az első telefonhívás alkalmával tisztán láttam, ismét nem lesz egyszerű az eset, amihez kihívtak.

A 14 éves, mentett magyar sportló kancánál több, mint 1 éve súlyos fokú lóasztmát diagnosztizált a kezelő állatorvos. A folyamatot a tartásmód és a takarmányozás optimalizálásával (a környezet por, penész és ammónia szintjének jelentős csökkentésével), valamint a szakszerű gyógyszeres kezelésével viszonylag hosszú ideig szinten lehetett tartani az állapotát.

Azonban az utolsó légszomjas epizódja során a szervezete már nem reagált a szteroidra. A kezelő állatorvos a drasztikus romlás miatt a ló eutanáziáját javasolta a tulajdonosnak.

Gyógynövényterápia súlyos állapotban?!

Kiérkezésemkor egy apatikus ló fogadott. Pi szeméből hiányzott a csillogás, mint aki végleg feladta. Orrlyukai nyugalmi állapotban is extrém módon ki voltak tágulva, s belőlük fehér, habos váladék ürült. Légzésszáma nyugalmi állapotban is magas volt. Légzése pedig felületes és mind a ki-, mind a belégzése nehezített volt.

Felvilágosítottam a tulajdonost, hogy Pi állapota nagyon előrehaladott és próbáljuk meg az akupunktúrát, a Hagyományos Kínai gyógynövény-terápiát és a HKO takarmányozás-terápiát, de ha erre sem reagál rövid időn belül, akkor engedje el, s ne hagyja feleslegesen szenvedni.

Ahhoz, hogy a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) bármely módszerét valóban eredményesen lehessen használni, elengedhetetlen a pontos HKO diagnózis felállítása. A klasszikus nyugati diagnózis nem elegendő a sikeres akupunktúrás és gyógynövény-terápiás kezeléshez.

A kórelőzményi adatok és az általam elvégzett vizsgálatok alapján Tüdő-Qi-hiányt, s ebből kialakuló Tüdő-Yin-hiányt, valamint Lép/Hasnyálmirigy-Qi-hiányt  állapítottam meg. A kezelés célja, hogy a Tüdő-Qi-t, a Lép/Hasnyálmirigy-Qi-t és a Tüdő-Yin-t erősítsem, valamint tonizáljam. A kialakult nyálkát oldjam, illetve a Qi harmonikus áramlását visszaállítsam.

Az akupunktúrás kezelés mellett Pi takarmányozását is átalakítottam az 5 elemes rendszernek megfelelően, valamint egy speciális gyógynövény keveréket is kapott, amellyel a fent említett célok elérését támogattam.  Mindezek mellett további lépéseket javasoltam a környezet optimalizálása érdekében (pl. szénagőzölő alkalmazása).

Visszakerülni az élni akarók sorába 

Pi esetében már az első akupunktúrás kezelés után látványos volt a javulás. Az orrlyukaiból ürülő fehér, habos váladék megszűnt, helyét néhány hétig fehéres, nyúlós váladékozás vette át, majd az orrfolyása teljesen elmúlt. Szemébe újra visszatért a fény, az élni akarás.

Légzésszáma drasztikusan csökkent és a légzés minősége is jelentősen javult (természetesen a tüdő szöveti szintjén lejátszódó átalakulások miatt már sosem lett a régi). A rendszeres akupunktúrás kezeléseknek, a HKO gyógynövény keveréknek, a takarmányozás megváltoztatásának és a környezet további optimalizálásának köszönhetően általános állapota is fokozatosan javult, testtömege gyarapodott és a kedve is egyre jobb lett. Végül a csapatba is visszakerülhetett, ahonnan a súlyos állapota miatt kellett kivenni.

Következő nyáron Pi állapota a hőség beköszöntével ismét romlott, de az időben elkezdett, célzott kezelésnek köszönhetően állapota jól menedzselhető volt.  Sajnos Pi időközben örökre búcsút vett tőlünk, de nem a lóasztma lett a végzete.

 

Miben különbözik a HKO gyógynövény-terápia a nyugati gyógynövényterápiától?

A HKO egyik fő pillérét a gyógynövény-terápia adja.

Szemben azonban a nyugati gyógynövény-terápiával itt nem a növényekben található hatóanyagok határozzák meg, hogy melyik növényt mikor alkalmazzák, hanem a speciális tulajdonságai (íze, hőmérséklete, hatásának iránya és a meridiánokkal, funkciókörökkel, valamint a szervekkel való kapcsolata).

Ebből is jól látható, hogy még a pontos nyugati diagnózis sem elegendő önmagában ahhoz, hogy a megfelelő HKO gyógynövény készítményt ki lehessen választani.

Nem minden veszélytelen, ami gyógynövény!

A HKO gyógynövény-receptúrákban a növények mellett gyakran szerepelnek állati (pl. földigiliszta, selyemhernyógubó), valamint ásványi anyag komponensek. Az állati és ásványi eredetű komponenseknek is meghatározták a HKO szerinti legfőbb tulajdonságaikat, azaz a színüket, ízüket, hatásirányukat, a meridiánokkal és szervekkel való kapcsolatukat, valamint a külső és belső patogén faktorokra való hatásukat.

Sokan azt vallják, hogy a gyógynövény-terápia egy természetes terápiás mód, amelynek nincsenek mellékhatásai és nincsenek veszélyei. Bárki, bármikor és szinte bárhogyan alkalmazhatja.

Azonban gondoljuk csak végig! Attól függetlenül, hogy a HKO nem a gyógynövényben található hatóanyagok alapján alkalmazza a különféle növényeket, ezek a növények különféle hatóanyagokat tartalmaznak. Ezek között vannak olyan vegyületek, amelyek viszonylag széles terápiás sávval rendelkeznek, azaz viszonylag nagyobb mennyiség is alkalmazható gond nélkül. Vannak azonban ún. szűk terápiás sávval rendelkező növények, amelyből csak egy kicsivel többet is alkalmazva az ajánlottnál már mérgezési tünetek válthatók ki.

Ha pedig a HKO megközelítést nézzük, vannak olyan gyógynövények, amelyek viszonylag szélsőséges tulajdonságokkal (pl. forró, hideg) rendelkeznek, amelyeket csak nagyon rövid ideig és nagyon kis mennyiségben lehet csak alkalmazni.

 

A szakember komplexen kezel

Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a HKO gyógynövények (a bennük található hatóanyagoknak, valamint a rájuk jellemző tulajdonságaiknak köszönhetően) különféle interakciókba lépnek más gyógynövényekkel, a nyugati orvoslásban alkalmazott gyógyszerekkel, illetve az elfogyasztott élelmiszerekkel. Ez a kapcsolat lehet pozitív (pl. harmonizáló, korrigáló vagy erősítő hatás), de akár negatív (pl. egymás hatásának kioltása, összeférhetetlenség vagy diszharmóniát eredményező hatás) is. Ahhoz tehát, hogy a megfelelő HKO gyógynövény-készítményt ki lehessen választani, a pontos HKO diagnózis mellett ismerni kell az állat kezelésében résztvevő gyógyszereket, valamint az állat takarmányozását is.

Ha csak megnézzük, hogyan épül fel egy HKO gyógynövény keverék, máris látjuk, hogy ez az állítás nem igaz!

A HKO receptúrák felépítése olyan, mint egy ország közigazgatási rendszere. A keverék fő komponensét, a császár adja. Ez az a gyógynövény, amely a fő hatásért felelős. Őt követik a miniszterek, amely növények a császárt támogatják, erősítik. A segítő növény pedig a császár nem kívánt hatásait kompenzálja, semlegesíti. S végül, de nem utolsó sorban minden receptúrában megtalálható a küldönc, aki a keverék harmonizálásért felelős.

A HKO gyógynövény-terápia egy csodálatos alternatív és kiegészítő terápiás lehetőség a humán- és az állatgyógyászatban is. Azonban ennek a módszernek is megvannak a lehetőségei mellett a határai is. Ahhoz, hogy a gyógynövényterápiát hatékonyan és biztonsággal lehessen használni, elengedhetetlen a pontos HKO diagnózis, a HKO gyógynövények ismerete, valamint ismerni kell a kezelendő állatnál alkalmazott gyógyszereket és diétát is.

 

Ha szeretnél többet tudni a lovad egészségmegőrzésének lehetőségeiről, optimális tartási körülményeiről, és hiteles lovas szakértőkkel megismerkedni, gyere el az 1. Lóbarát fesztiválra szeptember 28-án! 

Bővebb infoért kattints: https://www.facebook.com/events/491249916750493

By |Published On: 2024.07.11.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment