Friss zöldek nyulak és rágcsálók részére – de hogyan?

A tavaszi-nyári időszak egyik nagy öröme szokott lenni nyulak és más növényevő kisemlősök számára, hogy az elérhető friss leveles zöldtakarmány mennyisége és változatossága ugrásszerűen megnő.

A fő táplálékuknak számító széna alkotóelemeit ugyanis nem csak szárított formában, de általában frissen szedve vagy kaszálva is nagyon szívesen fogyasztják.

A jó idő beköszöntével pedig egyre több gazdi tudja ezeket a növényeket vagy saját kertből, vagy ismerős helyről begyűjteni, arról nem is beszélve, hogy a kiskedvencüket is sokan kiengedik a kertbe napozni és legelni, ahol erre van lehetőség.

Érdemes azonban óvatosan és fokozatosan bevezetni az újdonságokat a nyuszink étrendjébe, főleg, ha egész télen nem jutott hasonló csemegéhez.

Akár leszedve kínáljuk neki a különböző friss zöldeket, akár maga válogathat közülük a kertben, náluk mindig kiemelt figyelemmel kell kezelni az étrend megváltoztatását. Az emésztési munkálataikban ugyanis nagy szerepet játszanak a bélcsatornájukban élő különféle baktériumok, amelyek nem tudnak elég gyorsan reagálni, ha egyik napról a másikra valami teljesen más összetételű táplálékot kell lebontaniuk. Ennek következtében a tápanyagok feldolgozásában zavarok léphetnek fel, amelyek a kisebb kellemetlenségtől (pl. enyhe, akár magától rendeződő hasmenés) egészen az életveszélyes állapotig (pl. belekben történő gázfelhalmozódás miatti légzési és keringési elégtelenség) vezető problémákat okozhatnak kedvencünknek.

Ez az állapot egyébként minden, a megszokottól eltérő minőségű táplálék etetése során is előfordulhat, tehát ha például egy pelletekből álló tápot magokkal dúsított müzli jellegű tápra cserélünk, vagy netán, ha a kedvencünk megszokott tápja tárolási hiba miatt megromlott/megpenészedett.

A zöldtakarmányok köréből bármi, ami egyébként megfelelő és egészséges (pl. fűfélék), nagy mennyiségben gondot okozhat, de különösen a nagy fehérjetartalmú, erősen puffasztó hatású növények (pl. lóhere, lucerna) etetésének
bevezetésekor kell elővigyázatosnak lennünk.

A méreganyagok felhalmozódásának veszélye miatt pedig a forgalmas utak mellett növő füveket és egyéb növényeket mindenképp kerüljük!

Ha ez volna az egyetlen lehetőségünk egy kis csemege begyűjtésére a kedvencünk számára, akkor az ő érdekében inkább maradjunk a jó minőségű szénánál.

Ha mégis megtörtént a baj és a következőket tapasztaljuk:

nyuszink/rágcsálónk kedve rossz, aktivitása csökkent, étvágya nem az igazi, akkor mihamarabb érdemes állatorvoshoz fordulni, mert az ő esetükben ezek a tünetek akár egy nagyobb, gyorsan súlyosbodó rosszullét első jelei is lehetnek.

Ha pedig kedvencünk egyáltalán nem eszik, nem mozog, nem ürít a fajára jellemző bélsarat; esetleg kifejezett hasi
puffadást, nehezített légzést is látunk nála, akkor vészhelyzettel állunk szemben, és az élete megmentése érdekében minél előbb vigyük nyulak/rágcsálók intenzív ellátására is berendezkedett állatorvosi rendelőbe!

By |Published On: 2023.08.22.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment