Ha húsvét, akkor nyuszi?

Felesleges küzdenünk ellene?

A húsvéti ünnepek említésével a zöldellő fűben ugrándozó nyulak valószínűleg elsők között jelennek meg lelki szemeink előtt. Annak is biztosan megvan a maga oka, hogy (ellentétben például a Mikulással,) az ajándékot hozó húsvéti Nyuszit sokan maguk is szeretnék ajándékként hazavinni ilyenkor.

Sok év tanulságai alapján fölösleges harcnak tűnik az érdeklődőket lebeszélni arról, hogy mindenképp megpróbáljanak a nyuszikhoz közelebb kerülni húsvét alkalmából.

Ha már úgyis tesszük, akkor viszont tegyük úgy, hogy minden résztvevőnek szép élmény legyen a találkozás – különös tekintettel az ünnep főszereplőjére, a tapsifülesre!

Az ünnepléshez feltétlenül szükségünk van egy élő nyuszira?

Először is gondoljuk végig, miért „van szükség feltétlenül egy élő nyuszira” ahhoz, hogy teljes legyen az ünnep.

Ha arról van szó, hogy már ezer éve készülünk nyulat tartani (és fel is készültünk rá!), vagy felelősségvállalásra alkalmas gyermekünkkel régóta beszélgettünk erről, az egész család kész vállalni az új családtagot, és egyszerűen csak az ünnep egy kellően kivételes alkalomnak tűnik ahhoz, hogy belevágjunk, akkor persze ez a nap is épp olyan jó lehet erre, mint bármelyik másik.

Ha viszont az év többi részében fel sem merült bennünk nyúltartással kapcsolatos gondolat, avagy gyermekünk csak és kifejezetten az ünnep napján vágyik hirtelen egy új játszótársra, akkor lehetőleg válasszunk ugyanolyan rövid távú megoldást, amilyen várhatóan az érdeklődés lesz. Nagyon ritka, hogy a pillanat hevében beszerzett házikedvencek végül tényleg elfoglalhatják az őket megillető helyet új családjukban.

Legtöbbször hamar kiderül, hogy igazából nem is volt számukra hely…

 

Hol lesz a nyuszi helye húsvét után?

Az igazi, hús-vér nyulat viszont nem lehet úgy elpakolni az ünnepek után, mint a nyuszimintás díszeket.

Ha tehát kimondottan csak erre a pár napra szeretnénk vele ismeretséget kötni, akkor ne mi vigyük őt haza, inkább mi menjünk el hozzá.

Állatkertekben, állatsimogatókban ma már van arra lehetőség, hogy a gyerekek is mindkét fél számára biztonságos módon, akár testközelből megismerkedhessenek az állatokkal. Ha pedig komolyabb terveink vannak, érdemes előzőleg minden lehetséges módon tájékozódni a nyúltartás rejtelmeiről, amiből szintén nagyon izgalmas húsvéti programok születhetnek.

És egy utolsó, fontos tudnivaló: akik már ott tartanak, hogy tényleg minden előkészületet megtettek, és az egész család készen áll egy kisnyuszi felelősségteljes befogadására, azok – egyébként is, de húsvétkor főleg! – csakis megbízható helyről, lehetőleg egy lelkiismeretes tenyésztőtől szerezzék be új kedvencüket!

A boltokban, vásárokon ugyanis a várható érdeklődésre készülve sokszor olyan kisállatokat is megvételre kínálnak ilyenkor, akiknek még bőven az anyjuk mellett lenne a helye, vagy az egészségi állapotuk nem megfelelő.

By |Published On: 2024.03.27.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment