Miért szakadt össze Hóki?

Az egészséges ló szájszaga kellemes. Hókié nem volt az.

Hóki, az 5 éves Nóniusz herélt gazdája azért keresett meg, mert a jó minőségű, ad libitum rendelkezésre álló széna és az abraktakarmány ellenére az idei tél látványosan megviselte a fiatal lovat.

Ahogy vidéken mondják, úgy összeszakadt. Emellett pedig evés során egyre többször és egyre látványosabban tekergette a fejét, forgatta szájában a takarmányt. Mintha kereste volna, hol „kényelmes” neki a rágás. Jogosan merült fel tehát a lovasban, hogy valami probléma lehet Hóki szájüregében, amely diszkomfortot, de akár még fájdalmat is okozhat neki.

 

Az istállóba érve számomra is egyértelmű volt, mire gondolt a lovas, mikor azt mondta, úgy összeszakadt ez a ló. Közelebb lépve az állat fejéhez jellegzetes, bűzös szag csapta meg az orrom egy pillanatra. A bódítást követően, ahogy a szájterpesztő bekerült a helyére és a szájüreget kimostam, már egyértelmű is volt számomra, mi okozza vagy inkább mik okozzák a diszkomfortot Hóki számára.

A felső fogsor őrlőfogainak külső, pofa felőli szélén, az alsó fogsor őrlőfogainak pedig belső, nyelv felőli szélén alakultak ki a hegyes és éles csipkék, amelyek mind a pofa nyálkahártyáján, mind pedig a nyelven hosszú és mély sebeket okoztak.

A fogak éles szélei miatt még a gumikesztyűm is darabokra szakadt.

Itt azonban még nem ért véget a történet! Az alsó fogsorban mind a jobb, mind a bal oldalon a legutoljára kiváltódott maradandó őrlőfog nem nőtt rendesen a sorba, hanem a nyelv irányába befelé dőlt. Ezáltal a velük szemben lévő felső őrlőfogak nem tudtak megfelelően kopni, így azok a többi foghoz képest enyhén túl nőttek.

Mindezek mellé pedig még az utoljára és az utolsó előttiként kiváltódott alsó őrlőfogak között egy ún. diastema (rés) alakult ki. Ebbe a résbe pedig a szálastakarmány bemenni be tudott, de onnan távozni már nem tudott. Mindez a felgyülemlett takarmány berohadáshoz, valamint a nyálkahártya gyulladásához, illetve sorvadásához ezáltal pedig egy kb. 1,5 cm mély tasakképződéshez vezetett.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy Hóki egy egészséges, fiatal ló, akinek a tulajdonosa minőségi takarmányról és a legjobb tartási körülményekről gondoskodik.
Még ilyen felelős gazda is kerülhet olyan helyzetbe, hogy engem kell hívnia, mert csak állatorvos tudja megállapítani és megoldani a problémát.

A kialakult tasakból eltávolított takarmány egy része

A kezelés

A kezelés során az éles csipkék lekerekítésre kerültek, így a száj nyálkahártyájának és a nyelv folyamatos irritációja megszűnt. A tasakok alaposan ki lettek takarítva, a tölcsérszerű (lefelé szélesedő) rés az érintett őrlőfogak között a fogak károsodása nélkül meg lett szélesbítve. Ezáltal a takarmány már nem tud a résbe szorulni és ott felhalmozódni.

Hókinak a következő fogászati kontrollja 6 hónap múlva lesz esedékes.

By |Published On: 2024.02.13.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment