Mit kell tudni a méh- és darázscsípésről kisállataink esetében?

A tavasztól őszig tartó időszakban, ahogy kedvenceinkkel egyre gyakrabban és egyre több időt töltünk a szabadban, sajnos bizonyos egészségügyi problémák előfordulási esélye is megnő. Sokszor okozhat például problémát négylábú kedvenceinknek a különböző rovarokkal való találkozás, ezen belül pedig főleg a méhek és darázsfélék csípése. Jobb esetben ezek csak némi duzzanattal és fájdalommal járnak, de olykor akár életet veszélyeztető állapothoz is vezethetnek.

Ennek ráadásul a megelőzése sem egyszerű, hiszen ezek az apró állatok gyakorlatilag mindenhol előfordulnak, ahol növényzet van: saját kertünkben vagy a kutyafuttató környékén ugyanúgy, mint egy virágos mezőn például. Sőt, akár az ablakon véletlenül betévedt, egyetlen rovar is elég lehet ahhoz, hogy kellemetlen perceket szerezzen lakásban élő kedvencünknek.

A hagyományos, külső élősködők elleni készítmények között van ugyan olyan, ami többé-kevésbé távol tudja tartani őket, de ezek nem minden háziállaton használhatók. Ráadásul sokszor maga az „áldozat” okozza a sérülést magának azzal, hogy megpróbálja elkapni ezeket az izgalmas, zümmögő célpontokat.

Hogy milyen tünetekkel jár egy ilyen sérülés,

az leginkább a csípés helyétől és az adott állat egyedi érzékenységétől függ. A leggyakrabban érintett területek az arc környéke és a mancsok (cicák esetében főleg ez jellemző); de mivel sok kutya előszeretettel kergeti és eszi meg a mérgező rovarokat, a csípés sokszor a nyelvet vagy a garat-gégetájékot is érheti. Ekkor a kialakult duzzanat, még kifejezett allergiás érzékenység nélkül is, a levegő útját akadályozhatja és nehézlégzéshez vezethet – ezek az esetek
természetesen vészhelyzetnek számítanak.

Ilyen balesetek után általában a következő tünetekre figyelhetünk fel: kedvencünk hirtelen fájdalmat jelez, viselkedése megváltozik, valamely testrészét egyszerre nyalogatni, dörzsölni kezdi, vagy valamelyik végtagjára sántítani kezd. Sokszor kifejezett duzzanat és ödéma jelentkezik az adott területen: ez tapintásra meleg, tésztaszerű benyomást kelt.

Különösen veszélyes helyzet állhat elő több rovar egyidejű támadása következtében: ilyenkor ugyanis több méreganyag jut kedvencünk szervezetébe. Ezért, ha esetleg láttuk is, hogy nagyobb számú rovarral került összetűzésbe (pl. darázsfészekkel találkozott), akkor eleve számítsunk a súlyosabb lefolyásra és már a tünetek jelentkezése előtt kezeljük az esetet vészhelyzetként – azaz mielőbb juttassuk el őt állatorvoshoz.

Ha csak kevés támadó volt, de az allergiás reakció jeleit tapasztaljuk kedvencünkön (hányás, nehezített légzés, öntudatlan állapot, remegés és a sokk egyéb tünetei), vagy ha a nyelvét, a garat- és/vagy gégetájékát érte a rovarcsípés, akkor szintén azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert életet veszélyeztető vészhelyzettel állunk szemben! Ilyenkor is intenzív, szükség esetén kórházi ellátásra lehet szükség, amíg az állapota stabilizálódik.

Enyhébb esetekben, amikor csak egy-egy csípésről van szó és allergiás reakció nem jelentkezik, akkor a duzzanat óvatos hűtésével, méhcsípés esetén a fullánk felkutatásával és eltávolításával segíthetjük a mielőbbi felépülést.

By |Published On: 2023.08.15.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment