Napsütés okozta ártalmak

Az időjárás változásával egyre több olyan betegség fordul elő hazánkban, amelyek eddig csak más, főleg melegebb éghajlatú területeken voltak jellemzőek. Az eddig is észlelt, időjárással összefüggő problémák gyakorisága pedig szintén változott az utóbbi időben. Ezek közé tartozik az arra érzékeny állatoknál kialakuló, intenzív napsütés miatt kialakuló bőrgyulladás is.

A genetikailag szőrtelen kutyák és cicák gazdái jellemzően tisztában vannak azzal, hogy ezeket az állatokat bizony ugyanúgy védeni kell az időjárási behatásoktól, mint saját magunkat. Mivel azonban legtöbb négylábú háziállatunk testét dús bunda fedi, nem szoktunk arra gondolni, hogy náluk is gondot okozhat a leégés nyáron. Sajnos van viszont olyan eset, amikor a szőrtakaró sem képes kellően megvédeni a tulajdonosát, ezért nekünk gazdiknak kellhet közbelépni, hogy ne alakuljon ki nagyobb
probléma.


Ilyen helyzetben vannak például a teljesen fehér, vagy csak néhány kritikus helyen (fül, orr, szemkörnyék) fehér foltokat viselő cicák.

Az ő világos és ritka szőrzettel borított testrészeik, különösen a napsütésnek való tartós kitettség pl. kijáró életmód során, akár súlyos bőrgyulladással is reagálhatnak az UV-sugárzásra.

Kezdetben a tünetek enyhék lehetnek, és nem igazán zavarják a cicát: leginkább a bőr kipirulását, hámlását, esetleg érzékenységét veszi észre a gondos gazdi. Ha viszont hosszú időn át fennáll a kiváltó ok, illetve minden nyáron újabb behatás éri az érzékeny területet, annak akár rosszindulatú elváltozás is lehet a következménye. A fülkagylón például pörkök és eldeformálódások alakulhatnak ki, és a bőr sejtjei végül rákos elfajulást mutathatnak. Ezekben az esetekben akár a fülek teljes amputációja is szükségessé válhat.

A szemhéjakon és az orr környékén hasonló tünetek jelentkezhetnek, ráadásul itt a műtéti beavatkozás lehetőségei is sokkal korlátozottabbak.
Kutyákra ez a probléma kevésbé jellemző a mi éghajlatunkon, de érdemes fokozottan ügyelni az
orrtájékon pigmenthiányos egyedekre, valamint a rózsaszín bőrű, rövid szőrrel borított testrészekre.

A legjobb pedig kutyáknál és cicáknál egyaránt a megelőzés: ha kedvencednek a fülkagylója/szemkörnyéke/orra/bármely egyéb testrésze nem pigmentált – vagyis rózsaszín bőrű – és rövid szőrű, akkor a legveszélyesebb nyári időszakokban (9 és 15 óra között) lehetőleg tartsd őt napvédett helyen. Ha ez nem megoldható, akkor naponta többször illetve séta előtt kend be a kritikus bőrterületeket magas faktorszámú fényvédő krémmel. Ha már kialakultak a bőrgyulladás első jelei, akkor pedig érdemes mielőbb tisztázni egy állatorvosi vizsgálattal, hogy mennyire súlyos a helyzet, esetleg van-e szükség
egyéb beavatkozásra vagy kezelésre is.

By |Published On: 2023.08.09.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment