Nyuszimosoly

Ahogyan a mesében…

A gyerekkori mesekönyvekből bizonyára mindenki emlékszik rá, hogy a nyuszikat jellegzetes, hosszú elülső fogaikról – meg persze a nagy, tapsi füleikről – lehetett azonnal felismerni. Ez, mondhatni, az ő egyik legfőbb specialitásuk. Ezzel sajnos állatorvosként is egyet kell értsünk, mert

az egyik leggyakoribb probléma, amivel nyulak és gazdijaik a rendelőket fölkeresik, a fogászati rendellenességek.

A nyulak fogazata az ő sok rostot tartalmazó növényi étrendjükhöz alkalmazkodott: a rengeteg rágás, aprítás során folyamatos koptatásnak van kitéve, ezért folyamatosan növekednek is a fogak, hogy ezt ellensúlyozni tudják. Ez a meséből jól ismert elülső, avagy metszőfogakra is igaz, amelyek a táplálék megragadását és szájba vehető méretűre darabolását végzik – és a kevésbé szem előtt lévő, de annál fontosabb hátulsó fogakra is, amelyek egészen pépesre őrlik a falatot.

Ha ennek a folyamatnak bármelyik része zavart szenved, az emésztési problémákat szokott okozni, mivel a növényi rostok nagyon alapos előkészítést igényelnek, hogy az emésztés során megfelelően tudjanak hasznosulni. A súlyosabb fogászati elváltozások pedig akár teljes táplálék-visszautasításhoz, gyulladásokhoz, tályogképződéshez is vezethetnek.

Mi okozhatja ezeket az elváltozásokat?

Mivel a fogak növekedése és kopása egyensúlyban kell legyen, amit a növényi részek aprítása biztosít, ezért

a nem megfelelő táplálék az egyik legfőbb ok, ami a fogak hiányos kopásához és túlnövéséhez vezet.

A másik a minél kisebb és aranyosabb nyuszik népszerűségével kapcsolatos: az ő tenyésztésük során megjelent kerekebb fejforma természetesen a fogak elhelyezkedését is befolyásolja, ezért némelyik nyuszi eleve olyan fogakkal rendelkezik, amik nem tudják koptatni egymást, akármilyen szorgalmasan rág is. A sérülés vagy valamilyen egyéb probléma miatt következményesen kialakuló fognövekedési és -kopási zavar is gyakran előfordul.

Mit tehetünk ellene?

Fontos, hogy már új kedvencünk hazavitele előtt bizonyosodjunk meg róla, hogy legalább a látható fogai rendben vannak, és nincs egyéb jele sem (pl. nyálzás, duzzanat) fogászati rendellenességnek. A rutin állatorvosi vizsgálat során, ha nem is tökéletesen, de általában le lehet ellenőrizni a hátulsó fogak állapotát is. A mindennapi megfelelő rágásmennyiséget biztosító táplálékkal pedig akár teljesen meg is előzhetjük a fogproblémákat, ha nincs semmilyen hajlamosító tényező a háttérben.

Ha gyanakszunk arra, hogy gond lehet a nyuszink fogaival, minél hamarabb forduljunk állatorvoshoz! Ezek a problémák általában fokozatosan alakulnak ki, ezért néha nehezen vehetők észre a kezdet kezdetén, de minél előrehaladottabb a helyzet, annál valószínűbb, hogy a kezelése nehéz és hosszadalmas lesz. Egyes esetekben a fogkopási zavar a megfelelő kezeléssel tartósan megoldódhat.

Gyakori azonban, hogy olyan tényezők állnak a háttérben, amiket nem tudunk teljesen kiküszöbölni, ezért

rendszeres fogászati ellenőrzésre és kezelésekre is szükség lehet.

By |Published On: 2024.02.27.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment