Szemezgessünk széna ügyben 1. rész

A különféle lómüzlik, pelletek, zabmentes vagy éppen zabot tartalmazó tápok világában sem szabad arról megfeledkezni, hogy a lovak takarmányozásának elengedhetetlen része a megfelelő mennyiségű és minőségű szálas takarmány.
Ennek pedig nagyon egyszerű az oka: a ló emésztőrendszerének anatómiája és élettana.

A ló együregű, összetett gyomorral rendelkezik, melynek a mérete és űrtartalma (8-15l) a ló testének méreteihez képest elenyésző.
Ezt követi a 19-30m hosszú vékonybél, mely a duodenumból (1-1,5m), a jejunumból (17-28m), illetve az ileumból (0,7-0,8m) áll. Bár a vékonybél elég hosszú, mégis a vakbél és a tágremese teszi ki a lovak emésztőrendszerének legnagyobb részét.
Az Életben mindennek oka és célja van. Így lovunk sem hiába rendelkezik kb. 1 m hosszú és akár 68 litert is elérő űrtartalmú vakbéllel, illetve kb. 3-4m hosszú, átlagosan 80l űrtartalmú tágremesével. A hangulatot azonban nem szeretném tovább fokozni, így elárulom a megoldást: a lovak vakbele és vastagbelének nagyobb része (azaz a tágremese) a strukturált szénhidrátok (cellulóz, hemicellulóz, pektin) erjesztő kamrája. A vakbélben és tágremesében zajló jelentős rostemésztésért pedig az itt élő társbérlők, tudományosabban fogalmazva mikrobák a felelősek.

Ezek az apró élőlények a strukturált szénhidrátokat fermentálják, mely során az önfenntartásukhoz szükséges energia és illózsírsavak képződnek. Az emésztőrendszer hámsejtjein keresztül az illózsírsavak a májba jutnak, ahol aztán átépülnek a lovak részére hasznosítható zsírokká és szénhidrátokká. Röviden összefoglalva a mikrobák által előállított illózsírsavakból a lovak jelentős mennyiségű energiához jutnak (számokban kifejezve: 1kg széna vakbél és tágremese fermentációja során keletkező illózsírsavakból kb. 7-8 MJ energiát nyer a ló. Egy 500ttkg-os ló életfenntartó energia szükséglete kb. 68-70 MJ emészthető energia).

Abban az esetben, ha lovunknak és ezáltal a kedves társbérlőinek (mikrobáinak) nem biztosítjuk a megfelelő mennyiségű és minőségű rostban gazdag szálas takarmányt, a mikrobiális flóra felborulásával akár végzetes kimenetelű emésztőrendszeri betegséget is okozhatunk, illetve az energiaszükségletet sem tudjuk megfelelően biztosítani.

Lovunknak naponta az élő testtömegének kb. 1,5%-át kell rostban gazdag szálas takarmányként (széna, szenázs, fű, szalma) megkapnia. Ez annyit tesz, hogy egy 600 testtömeg kg-ú (ttkg) lónak naponta kb. 9 kg szénára van szüksége. De a számítást végezhetjük egy másik oldalról megközelítve is: lovunknak naponta 2-3 kg nyersrostra van szüksége. Ezt a rostban gazdag szálas takarmányok etetésével tudjuk fedezni. A széna nyersrost tartalma 23-30% között mozog. Ahhoz, hogy a 600 ttkg lovunk napi nyersrost igényét kielégítsük, legalább 9 kg szénára van szükségünk.

Összegezve: ha lovat tartasz, akkor 1,5kg szénával számolj bátran naponta 100 ttkg-onként. Ezzel az egyszerű matematikai képlettel ripsz-ropsz kiszámolható, hogy mennyi szálas takarmányra lesz szükséged lovadnak 1 hónapra, illetve 1 évre. Ez pedig nagyban megkönnyíti a megfelelő mennyiségű széna vásárlásodat. (Ha minden jól működik, s jól számoltál és vásároltál, nem kerülsz tél közepén/végén abba a kínos szituációba, hogy elfogy a lovad fő takarmánya.)

De nézzünk csak még néhány hasznos adatot! A szalma nyersrosttartalma kb. 44%, azaz magasabb a szénáénál. Abban az esetben, ha a szükség úgy kívánja, a széna 1/3-át szalmával helyettesítheted. A különféle müzlik nyersrosttartalma 3-10%, míg a rostban gazdag pelleté 12-17% között mozog.

Amellett, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű rostban gazdag szálastakarmány elengedhetetlen a lovak egészséges vakbél és vastagbél emésztéséhez, addig fontos még azt is megemlíteni, hogy 1 kg széna elfogyasztása kb. 40 percet vesz igénybe, míg 1 kg zabé csak 10 percet. Szénaevéskor a lovakra jellemző nyolcas alakú rágómozgás kifejezettebb, a fogak koptatása pedig ezzel egyenes arányosan jelentősebb, mint abraktakarmány esetén. Természetesen széna esetén a termelődő nyál mennyisége is nagyobb. Mivel az azonos mennyiségű szálastakarmány elfogyasztása hosszabb időt vesz igénybe, mint a zabé, valamint egyéb abraktakarmányé, így az unalmas percek száma, valamint a stressz mennyisége is alacsonyabb ilyen esetben.

(Minden lónak szüksége van a rostban gazdag szálas takarmányra. Azonban a nagyon nagy teljesítményt nyújtó lovak esetében a szükséges energia fedezésére nem elegendő csak a szálas takarmány. Ezek, ahogy a vemhes vagy laktáló kanca, valamint a különféle metabolikus problémával küzdő lovak takarmányozása kisebb-nagyobb mértékben eltér a fent leírtaktól.)

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, akkor mindenképp Iratkozz fel a hírlevelemre !

By |Published On: 2023.05.25.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment