Talált sünök ellátása

Elkezdődött az október, és most már az időjárás is kezd utalni arra, hogy hamarosan beköszönt a természet téli, nyugalmi időszaka. Ez a legtöbb vadon élő állatfaj életébe gyökeres változásokat hoz.

A mi feladatunk általában annyi, hogy minél kevésbé avatkozzunk bele ezekbe, de előfordulnak olyan helyzetek, amikor erre mégis szükség van. A természetes folyamatokat ugyanis nagyban befolyásolja az emberi környezet hatása; így azok az állatok, amelyek a mi közelségünkhöz valamennyire alkalmazkodtak, olykor a segítségünket is igénylik emiatt.

Tipikus példája ennek a sokak által jól ismert, városi környezetben is gyakran látható sündisznó. Magyarországon a keleti sün (Erinaceus roumanicus) fordul elő vadon, amely védett állatfaj, befogása és tartós fogságban tartása nem megengedett.
Ha azoban olyan példánnyal találkozunk, amely gyaníthatóan nem lenne képes túlélni emberi beavatkozás nélkül, akkor más a helyzet: ezeknek az állatoknak lehetőség szerint segítséget kell nyújtani.

Miből lehet megállapítani, hogy az általunk talált sünnek segítségre van szüksége?

Jól látható jele ennek például: ha sérülés érte, ha nagyobb kiterjedésű seb van a testén, ha nem tud mozogni, menekülni, illetve önmagában az is, ha a nappali órákban találkozunk vele a búvóhelyén kívül. Az elárvult bébi sünök is gondozásra szorulnak, ha biztosan tudható, hogy nem térnek vissza a szüleik (pl. megsérültek, elpusztultak). Az ősz végi időszakban pedig a méretre is tekintettel kell lenni: ha a hideg beköszöntével 500 gramm alatti, aktív sünt találunk, őt is érdemes inkább begyűjteni és mentőhelyre juttatni.

Hová vihetjük őket, kitől kérhetünk segítséget?

Ha sikerült befogni az állatot, mielőbb érdemes telefonon érdeklődni a legközelebbi állatkertnél illetve a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságnál, hogy melyik mentőhelyre és mikor tudjuk elszállítani. Ha ez nem lehetséges azonnal, akkor egy sünökkel is foglalkozó állatorvosi rendelőt javasolt útba ejteni, hogy állapotfelmérés után meg tudják tenni a szükséges első lépéseket. Ha haza kell vinnünk a sünt mielőtt elszállításra kerül, gondoskodjunk a számára szökésbiztos, könnyen fertőtleníthető vagy kidobható helyről, szükség szerint melegítésről, és mindenképp célszerű paraziták elleni kezelést is kérni. Friss vizet biztosítsunk neki, illetve a felnőtt állatoknak lehetőség szerint rovarok és lárvák, macska vagy sün számára készült táp, főtt tojás is adható (a fiataloknak speciális tápszerre van szükségük, ehhez mindenképp kérjünk állatorvosi segítséget).

És mit tehetünk azért, hogy tüskés kis szomszédaink minél ritkábban szoruljanak a mi közreműködésünkre?

Akinek kertje van, máris sokat tesz az ügy érdekében azzal, ha minél kevesebb vegyszert és mérget használ, óvatosan nyírja a füvet és aljnövényzetet, lefedi vagy rámpával látja el az aknákat és vízgyűjtőket, és mindig átpakolja a zöldhulladékot égetés előtt. Akinek sünvadászatra hajlamos kutyája van, főleg esti séta alkalmával mindenképp tartsa őt távol a sünöktől (a saját érdekében is!), aki pedig autót vezet, az esti-éjszakai órákban fokozott figyelemmel és körültekintő közlekedéssel járulhat hozzá a sünök biztonságához.

 

Szeretnél a lehető legtöbbet megtudni kedvencedre leselkedő veszélyekről és megelőzésükről?
Ismerkedj meg előadás-sorozatunkkal! 

By |Published On: 2023.10.06.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment