Tűzijáték (és egyéb rémisztő helyzetek)

Sok állattartó számára az augusztus egyik fő kérdése nálunk, hogy hogyan tudja majd kedvencét a tűzijáték idején biztonságban – és lehetőleg nyugodt lelkiállapotban – tudni.
Számos megoldás felmerülhet, és mivel minden állat és gazdi helyzete más, érdemes időben tájékozódni ezekről. Így tudjuk a nekünk és kedvencünknek leginkább megfelelőt kiválasztani, illetve biztosítani azt, hogy a kritikus időszakot már kellően felkészülve várjuk.

De honnan tudjuk, hogy a mi esetünkben egyáltalán mire kell majd számítani?
Ha már átéltünk néhány hasonló helyzetet állatunkkal (pl. nagyobb viharok, szilveszteri petárdázás), akkor jó esély van arra, hogy az eddigi tapasztalatok a tűzijátékra is érvényesek lesznek. Persze a körülmények néha változtatnak ezen, de ha állatunk általában fél a hirtelen erős hanghatásoktól, akkor valószínűleg a tűzijáték sem lesz kellemes élmény neki – illetve, ha a többi hasonló zaj hidegen hagyja, akkor bízhatunk benne, hogy ez sem okoz majd nagyobb gondot.

Mindenképp azt javasoljuk azonban, hogy legalább az első tűzijáték idején minden gazdi maradjon új kiskedvence mellett; így meg tudja figyelni annak viselkedését és fontos információkat gyűjhet arról, mire és hogyan kell a továbbiakban készülnie.


Sok esetben, ha az állat félelme nem túl nagy mértékű vagy még nem rögzült mélyen, akkor a gazdi megnyugtató jelenléte (igen, nagyon sokat számít az is, hogy mi magunk mennyire tudunk nyugodtak maradni!), célzott viselkedésterápiás foglalkozások illetve helyesen alkalmazott pozitív megerősítések akár teljesen meg is oldhatják a problémát.

Ezek a módszerek azonban nem egyik napról a másikra vezetnek eredményre, tehát aki ezt a megoldást választja, időben kell kezdje a felkészülést! Néhány állatnál pedig, ahol a legjobban a gazdi jelenléte működik, de ő már tudja, hogy a kérdéses időszakban nem tud majd kedvencével lenni, érdemes a választott ideiglenes gondozó(ka)t jó előre bemutatni az állatnak. Így kialakulhat közöttük is egy kellően stabil kapcsolat, ami „élesben” is elég lehet majd a helyzet kezeléséhez.

Nagyon népszerűek és biztonságosak a különböző gyógynövényeket vagy fehérjéket tartalmazó, nyugtató hatású készítmények. A tűzijátékon és hasonló zajhatásokon kívül sokszor alkalmazzuk ezeket egyéb stresszes helyzetekben pl. utazáskor, vagy akár hosszú távon is egyes állatoknál. Fontos tudnivalók ezekkel a szerekkel kapcsolatban, hogy a rájuk adott válasz egyedileg nagy eltéréseket mutathat, illetve erősen függhet a stressz mértékétől. Szem előtt kell tartani továbbá, hogy sok ilyen készítmény hatása akkor a legmegfelelőbb, ha akár több nappal a várható stresszhelyzet előtt kezdjük meg az adagolást.
Ha ezeket tervezzük bevetni kedvencünknél, szintén jó előre kell gondolkodnunk, hogy a beszerzés után még a hatás kitapasztalására is legyen idő, mielőtt komolyra fordul a helyzet.

A legsúlyosabb esetekben hatékonyabb segítségre, gyors és rövid hatású gyógyszeres nyugtatásra is szükség lehet. Ezekből a készítményekből is többféle létezik, az újabbak meglehetősen biztonságosak és általában elég erős hatásúak. Sajnos még mindig benne vannak azonban a köztudatban egyes, kevéssé alkalmas készítmények, amelyek akár ronthatnak is kedvencünk helyzetén, tehát mindig kérdezzünk rá állatorvosunknál, hogy pontosan hogyan hat a választott gyógyszer. Fontos, hogy az állatok reakciója ezen szerek esetében is változó lehet, illetve a nyugtatás akár teljesen magatehetetlen, alváshoz hasonló állapotot és hőszabályozási zavarokat okozhat. Ezért ha ehhez a megoldáshoz kell nyúlnunk, semmiképp nem javasolt kedvencünket felügyelet nélkül hagyni amíg a gyógyszer hatása tart!

A tűzijáték a zajjal járó stresszhelyzetek közül egy könnyebben kezelhető tehát, éppen mivel pontosan tudjuk, mikor kell számítanunk rá. Használjuk ki ezt az előnyt: ismerjük ki kedvencünk viselkedését, válasszuk a számára és számunkra is legmegfelelőbb módszert és kezdjük el mielőbb a felkészülést, mert annál jobb az esélyünk a sikerre!

 

By |Published On: 2023.08.14.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment