A tavasztól őszig tartó időszakban gyakran okozhat kisebb-nagyobb problémát négylábú kedvenceinknek a különböző rovarok, főleg méhek és darázsfélék csípése. Jobb esetben ezek csak némi duzzanattal és fájdalommal járnak, de olykor akár életet veszélyeztető állapothoz is vezethetnek.

Hogy milyen tünetekkel jár egy ilyen sérülés, az leginkább a csípés helyétől és az adott állat egyedi érzékenységétől függ. A leggyakrabban érintett területek az arc környéke és a mancsok; de mivel sok kutya előszeretettel kergeti és eszi meg a zümmögő rovarokat, a rovarcsípés sokszor a nyelvet vagy a garat-gégetájékot is érheti. Ekkor a kialakult duzzanat a levegő útját akadályozhatja és nehézlégzéshez vezethet – ezek az esetek természetesen vészhelyzetnek számítanak.

A következő tünetekre figyelhetünk fel rovarcsípés esetén: kedvencünk hirtelen fájdalmat jelez, az érintett területet nyalogatja, dörzsöli, az érintett végtagjára sántítani kezd. Sokszor kifejezett duzzanat, ödéma jelentkezik az adott testrészen. Súlyos, allergiás esetben hányás, nehezített légzés, öntudatlan állapot, remegés és a sokk egyéb tünetei társulhatnak ehhez, különösen több rovar egyidejű támadása következtében. Ha ez utóbbiak valamelyikét tapasztaljuk kedvencünkön, vagy ha a nyelvét, a garat- és/vagy gégetájékát érte a rovarcsípés, azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert életet veszélyeztető vészhelyzettel állunk szemben! Enyhébb esetekben a duzzanat óvatos hűtésével, méhcsípés esetén a fullánk felkutatásával és eltávolításával segíthetjük a mielőbbi felépülést.