VÉSZHELYZET, mely esetén olyan állatorvosi rendelőt kell felkeresni, ahol a macskák intenzív kórházi ellátására fel vannak készülve.

Macskák körében a jó idő beköszöntével (mikor újra egyre többet szellőztetünk) egyre gyakrabban fordul elő az ún. bukóablak-szindróma. Ilyenkor kedvencünk vagy a szobából szeretett volna a szabadba kijutni vagy a kertből/teraszról szeretett volna a lakásba visszajutni. Azonban míg a testének első fele átjutott az akadályon, a hátsó testrészével a bukóra nyitott ablak résébe szorul. Ráadásul, ha ilyenkor szabadulni próbálna, csak még inkább ront a helyzetén.

Ebben a szorult helyzetben számos anatómiai képlet (aorta, idegek, csigolyák, vesék, húgyhólyag, stb.) is nyomás alá kerülhet és sérülhet. Minél hosszabb ideig fennáll ez a szituáció, annál nagyobb az esélye, hogy maradandó károsodást szenved az állat vagy akár el is pusztulhat a következmények miatt.

Jellegzetes tünet a petyhüdten lógó, hideg hátsó végtagok, melyhez szinte minden esetben még a sokk általános tünetei is társulnak.

A kórjóslat nagyban függ attól, mennyi időt töltött a macska a szorult beszorulva, illetve a kialakult károsodások milyen mértékűek és mely szerveket érintik. Azonban ha időben intenzív kórházi ellátásra is berendezkedett állatorvosi rendelőbe visszük kedvencünket, akkor relatíve jó kórjóslattal számolhatunk.

DE minden esetben sok türelemre van mind a gazdának, mind az érintett macskának szüksége a teljes gyógyulásig (hetek, hónapok).