VIZSGÁLAT ÉS KEZELÉS IDŐTARTAMA

Ló fogászati kezelés

A lovak fogászati kezelésének hosszát nagyban befolyásolja a szájüregben megbúvó elváltozás mértéke. Általánosságban azonban elmondhatom, az előkészülettől (aminek menetét némi odafigyeléssel Te is rövidíteni tudod – bővebben a „Hogyan készítsd fel lovadat a vizsgálatra és kezelésre” menüben olvashatsz róla) az elbúcsúzásomig általában 60-90 perc telik el.

Abban az esetben, ha a balance fogkorrekción (népies nevén: fogreszelés) felül pl. makacsabb farkasfogat is kell húznom, esetleg paradontitis következtében kialakult elváltozásokat is kezelnem kell, ez a munkaidő számottevően nőhet.

Arra kérdésre pedig, hogy meddig lesz bódult a lovad, azt tudom felelni, hogy kb. 1 óra hosszáig. Azonban ez egy átlag érték, ami azt jelenti, vannak egyedek, akik akár 30 perc után is újra teljesen frissek és üdék, míg mások kellőképpen kihasználják a bódító adta nyugalmat és 2-3 órát is képesek kábult állapotban, fejüket lógatva bóbiskolni.

Fontos tudnod, lovad csak akkor ehet és ihat újra, ha már teljes mértékben felébredt, környezetére újra úgy reagál, mint mindig. A bódítás során ugyanis a nyelési reflex is kicsit csökken. Így ha bódult állapotban enni/inni hagyod a lovad, félrenyelhet, esetleg nyelőcső eltömődés is kialakulhat.

Első vizsgálat és kezelés

A manuális terápia, az akupunktúra vagy az egyedre szabott rehabilitációs program időtartama 1,5 óra. Minden esetben nagyhangsúlyt fektetek a kórelőzmény felvételére (számos kérdésre számíts lovaddal kapcsolatban), mivel a jó kórelőzmény fél diagnózis. Ezt követően az orvosolandó probléma jellegétől függően valamennyire változik a vizsgálat menete.

Manuális terápia esetén a megtekintés elengedhetetlen része a ló mozgásának analízise (megtekintés lépésben, ügetésben, vágtában, egyenes vonalon és körön, szükség esetén nyereg alatt/fogatban is). Ezt követi a tapintásos vizsgálat, melymagában foglalja a ló testének kézzel történő általános áttapintását (duzzanatok, hegek feltérképezése), valamint az egyes anatómiai egységek (ízületek, a mozgatásukért felelős izmok/izomcsoportok és az őket körülölelő izompólyák) mozgásszabadságának mértékét vizsgáló speciális fogásokat is. Mivel a vizsgálat során az összes ízület mozgásszabadságát kontrollálom, így tulajdonképpen ez már egy fajta kezelés is (passzív átmozgatás). Abban az esetben, ha kóros elváltozást (pl. ízületi blokádot, feszes izmot, letapadt izompólyát) találok, a manuális terápia adta számos lehetőség közül az adott esetnek legmegfelelőbb módon kezelem azt.

Abban az esetben, ha a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) valamely módszerét (akupunktúra, gyógynövény-terápia, takarmányozás-terápia) is beépítem a terápiás tervbe, pontos „kínai” diagnózisra is szükségem van. A diagnózis felállításáhoznéhány speciális diagnosztikai módszert is igénybe veszek (pl. nyelv és pulzus diagnosztika, háti Shu-pontok, Mu-pontok és Ting-pontok állapotának felmérése).

Utókezelések

Az utókezelések időtartama 45 perc, mind a manuális terápia, mind az akupunktúra vagy gyógynövény-terápia esetén. Azonban ha lovad komplex rehabilitációs programban vesz részt (manuálterápia és akupunktúra és/vagy gyógynövény-terápia), akkor az utókezelés időtartama 90 perc.

Kérlek, Te is minden esetben elegendő idővel rendelkezz a vizsgálatok és kezelések során!

By |Published On: 2019.03.07.|Categories: lovak|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment