Ajándék lónak ne nézd a fogát!…mert nincs

Vannak az évnek olyan szakaszai, amikor az élő állatok ajándékozásának a száma drasztikusan megugrik. Ilyen időszakok pl. a húsvét és a karácsony, hiába találkozunk rengeteg fórumon azzal az üzenettel, hogy élő állatot ne vegyünk ajándékba! 

Egy állat tartása a méretétől és fajától függetlenül kötelezettségekkel jár!

Időt, energiát pénzt kell rájuk szánni, amire lehet, hogy a megajándékozott életkorából, vagy -helyzetéből adódóan még nincs felkészülve.
Ezt ne döntsük el helyette!

Az egyik legtipikusabb eset, amikor kisgyermeket ajándékozunk meg egy kiskutyával, kiscicával, vagy bármilyen állattal. Természetesen van olyan eset, amikor a gyermek elég érett és elhivatott az állat ellátásához, azonban ez a ritkább. Ezt a felnőttek feladata felmérni, mint ahogy a felnőttek feladata lesz az állat ellátása is, ha az ajándékozás “balul sül el.”

Most azonban egy másik “jelenségről” szeretném megosztani veletek a véleményemet, ami lehet, hogy kicsit megosztó lesz, de ez számomra egy nagyon fontos téma, és fontosnak tartom, hogy beszéljünk róla!

Bevett szokás, hogy bizonyos idő után a lovakat elajándékozzák.

Miért nem értek egyet ezzel a szokással? 

Azért mert szerintem ez legtöbbször nagyon nem etikus. 

Miért? 

Mert a lovak nagy része akkor kerül elajándékozásra, amikor többé már nem tudja ellátni azt a feladatot, amire az eredeti gazdája vette. Már megöregedett, és sokszor egészségügyi gondokkal is küzd. Pl. versenysportra, speciális feladatokra alkalmatlan, viszont a tartása, takarmányozása ugyanúgy erőforrásokat igényel. Sőt! Ezek a lovak sokszor különleges bánásmódot igényelnek. 

Ilyenkor a régi gazda gondol egyet, és elajándékozza az állatot valakinek, aki addig valamilyen okból kifolyólag nem engedhette meg magának, hogy saját lovat vásároljon.

Mi ezzel a baj? 

Itt arról van szó, hogy nagy valószínűséggel a megajándékozott személynek eddig nem véletlenül nem sikerült beszereznie és elhelyeznie egy lovat. Tehát lehet, hogy az ajándékozás okai között némi jószándék valóban megbújik, ettől függetlenül érdemes átgondolni, hogy milyen új teher kerül ezzel a megajándékozott vállára. 

A ló vételárát ugyan megspóroltuk neki, azonban a ló tartása, főként ha egészségügyi problémái is vannak, adott esetben extrém magas költségekkel is járhat. 

És ez még csak az anyagi, és fizikai része. De ott van az érzelmi oldala is. Az eredeti tulajdonos olyan döntéseket hárít át, és száll ki belőlük, mint, hogy mit kezdjünk egy akár a legkisebb terhelésre is alkalmatlan lóval? Vagy akár meghozzunk-e egy olyan rettentő nehéz döntést, mint az  eutanázia? 

 

Még egy-két gondolat ezzel kapcsolatban: 

Egyrészt mint minden esetben, itt is lesznek kivételek.

Másrészt érdemes ilyenkor azon töprengeni kicsit, hogy ha egy ló már nem is fiatal, de még “használható” állapotban van, akkor a régi gazdája pénzért eladhatja. Tehát ha ajándékozásra kerül sor, akkor az valószínűleg azt jelenti, hogy pénzt már nem tudna kapni érte, és itt kell gyanakodni, hogy nem arról van-e esetleg szó, hogy egy nagy problémától szeretnének csak megszabadulni? 

És, hogy kicsit a megoldásról is szót ejtsek. 

Azt gondolom, hogy két emberséges, és jó megoldás létezik. 

Az egyik, hogy nem szabad megvárni azt a pillanatot, amikor egy lótól csak ajándékozás útján lehet megszabadulni. Tehát még időben és megfelelő egészségi állapotban el kell adni, és helyette beszerezni egy másik állatot, akivel folytatni tudjuk azt a tevékenységet, amiért lovat tartunk. 

A másik, hogy ha már éveken keresztül együtt voltunk jóban és rosszban, akkor kísérjük végig az állatot az útján, mint egy igazi, felelős és gondos gazda. 

 

Ha “ajándék ló” típusú hirdetésekbe futunk bele, akkor legyünk résen, gyanakodjunk, és mérlegeljük az itt leírtakat! 

Aki lovat, vagy bármilyen élő állatot társául választ, annak kutya kötelessége arról felelősségteljesen gondoskodni! 

 

Ha lovas témában szívesen olvasnál hasonló tartalmat, akkor ajánlom „Mérgező növények és a lovak esete” című blogomat:  https://drtornyi.hu/blog/a-mergezo-novenyek-es-a-lovak-esete/

Ha nem szeretnél lemaradni ezekről a bejegyzésekről? Iratkozz fel a hírlevelemre és még egy hasznos tippekkel teli e-book is a tiéd lehet ajándékba!

By |Published On: 2023.04.12.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment