A mérgező növények és a lovak esete

Pár nappal ezelőtt szembe jött velem egy kép a csattanó maszlagról. Mivel a kép készítőjéről tudtam, hogy állatai vannak, így megerősítettem abban, hogy igen, ez valóban az a növény, amire ő gondol. És egyúttal felhívtam a figyelmét arra, hogy az a kis mennyiségű mag, ami egy ilyen növényben van, már halálosan mérgező mind a kutyákra, mind pedig a lovakra nézve.

Kicsit elhanyagolt, ám nagyon fontos téma ez: a mérgező növények és lovak kapcsolata. 

Szóval a fenti történet egy tanulságos kis beszélgetést indított el, ugyanis jött a kérdés, hogy:

Valóban veszélyt jelentenek a lovak számára a mérgező növények?

Nem kellene tudniuk a lovaknak maguktól eldönteni, hogy mi az, amit megehetnek és mi az, amit nem? 

A válaszok: igen! és nem feltétlenül!

Vadon élő állatok esetében ez jól működik, mert nekik több esélyük van arra, hogy a természetben fellelhető növények közül kiválogassák azt, ami nekik jó. (Emögött természetesen egy összetett folyamat áll, amelynek egyik szerves része a tanulás, a tapasztalatszerzés és annak átadása.)

A velünk együtt élő lovaknál viszont más a helyzet. Ha nem áll rendelkezésükre elegendő mennyiségű szálas takarmány (tehát éhesek maradnak)… Vagy olyan területre keverednek, ahol nem igazán ismerik a terepet… Vagy mi magunk pl. egzotikus növényeket hozunk be a lovarda területére, hogy azzal szebbé tegyük a környezetet, akkor könnyedén előfordulhat a mérgező növény felvétele és az ebből következő mérgezés is. 

Főként fiatal lovak esetén szoktak előfordulni ilyen esetek. Ha több fiatal állat együtt van kiküldve a legelőre, akkor sokkal gyakrabban fordulnak elő mérgezéses esetek, mint ha idősebb állatok is vannak a csapatban. 

A lovak kíváncsiak. Ha újat látnak előfordulhat, hogy beleesznek. Főleg tavasszal, amikor a zöld növényeknek még nagyobb a vonzereje. 

 

Mire kell figyelnünk ha lovakat, vagy bármilyen állatot tartunk, amit legeltetünk?

  • Ne feledkezzünk meg arról, hogy a legelőt is karban kell tartani! 
  • Figyeljünk arra, hogy milyen növénytársulások vannak a területen!
  • Vegyük figyelembe, hogy hány egyedet képes ellátni az a legelő?
  • Ha a mérgező növények le vannak kaszálva, az nem megoldás, hiszen vannak olyan mérgező vegyületek, amelyek a szárítás vagy hőkezelés hatására sem bomlanak le
  • Ha mérgező növényrészek vagy magok bekerülnek a szálas vagy szemes takarmányba, akkor a lónak végképp nincs esélye kiválogatni őket. Figyeljünk erre oda! Lásd, csattanó maszlag magjai…

 

Sajnos nem is egy esetben találkoztam már mérgezéses esettel. 

A mérgezésről azt kell tudni, hogy nem mindig egyértelműek a tünetek. 

Volt olyan esetem, hogy kihívtak egy kólikás lóhoz. Valóban kólikás tüneteket mutatott a ló, de mégsem állt össze a kép. További kiegészítő vizsgálatokra (vérvizsgálat, stb.) volt szükség ahhoz, hogy kiderüljön, ez nem egy sima kólikás eset, hanem valami más bújik meg a háttérben. 

Szerencsére itt az állat bekerült a klinikára, kiderült, hogy mérgező növényt fogyasztott, ami miatt produkálta a kólikás tüneteket is, plusz a máj enzimek is megemelkedtek a vérében, tehát a májat is érintette a mérgezés. 

Szerencsére konzervatív kezeléssel ezt a lovat meg lehetett gyógyítani, azt azonban, hogy mi okozta a mérgezést, nagyon nehéz volt megállapítani, hisz ilyenkor minden takarmányt át kell vizsgálni, amihez a ló hozzájuthatott. (A rendelkezésre álló takarmány mellett ilyenkor érdemes a gyomorban lévő tartalmat is vizsgálni.)

 

Volt egy másik eset is, aminek sajnos nem lett ilyen jó vége. A csikók játékosak, szeretnek a világgal megismerkedni, így sokszor beleesznek dolgokba. 

Így hát kihívtak egy tujamérgezéses csikóhoz, akit több napos intenzív kezeléssel, és a heroikus küzdelem árán sem sikerült megmenteni. Bár ebben az esetben sem volt elsőre egyértelmű, hogy mi okozza a klinikai tüneteket. Alapos kutató munkát kellett és különböző vizsgálatokat kellett elvégezni, mire a kirakós minden darabja a helyére került, összeállt a kép és megszületett a pontos diagnózis. De addig is kezelni kellett a csikó tüneteit.

Nem szeretnék senkit riogatni, hanem szeretném felhívni arra a figyelmeteket, hogy a mérgező növények valós veszélyt jelentenek a lovak számára! Nem szabad arra számítani, hogy el tudják dönteni maguktól, hogy mi az ami mérgező számukra, és mi az, ami nem. 

 

Arra kell törekednünk, hogy: 

  • Se a legelőn, se a lovaspálya mellett, se a karámnál ne legyen olyasmi, ami mérgező lehet számukra! 
  • Jó minőségű takarmányt szerezzünk be, aminek az egyik kritériuma, hogy az nem szennyezett különböző mérgező és gyomnövényekkel.

 

Figyeljetek oda, és ha bővebben érdekel a téma, akkor legyetek résen, időről-időre újra elinduló elsősegély kurzosomon egy komplett leckében foglalkozunk a mérgező növényekkel!

 

Hogy miért olyan fontos számomra az edukálás, arról ebben a blogomban írtam: https://drtornyi.hu/blog/miert-fontos-szamomra-az-edukalas/

 

Ha nem szeretnél lemaradni ezekről a bejegyzésekről? Iratkozz fel a hírlevelemre és még egy hasznos tippekkel teli e-book is a tiéd lehet ajándékba!

By |Published On: 2023.03.15.|Categories: blog|3 hozzászólás|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

3 hozzászólás

  1. […] Ha lovas témában szívesen olvasnál hasonló tartalmat, akkor ajánlom „Mérgező növények és a lovak esete” című blogomat:  https://drtornyi.hu/blog/a-mergezo-novenyek-es-a-lovak-esete/ […]

  2. […] Ha lovas témában szívesen olvasnál hasonló tartalmat, akkor ajánlom „Mérgező növények és a lovak esete” című blogomat:  https://drtornyi.hu/blog/a-mergezo-novenyek-es-a-lovak-esete/ […]

  3. […] Ha lovas témában szívesen olvasnál hasonló tartalmat, akkor ajánlom „Mérgező növények és a lovak esete” című blogomat:  https://drtornyi.hu/blog/a-mergezo-novenyek-es-a-lovak-esete/ […]

Leave A Comment