Számunkra superfood, állatainknak méreg a medvehagyma

Nagyon felkapott, emberek számára nagyon egészséges, vadon termő, de a kertben is termeszthető, jellegzetes fokhagyma illatú növény, mely az utóbbi években újra fénykorát éli. Ha nem mondanám, hogy a medvehagymáról van szó, valószínűleg akkor is kitalálnátok, hisz tényleg sokak kedvence.  

A medvehagyma amellett hogy nagyon finom, gazdag vitaminokban (B- és C-vitamin) és ásványi anyagokban (vas, magnézium, szelén és kalcium) is.  Illóolaj-,  flavonoid- és folsavtartalma is jelentős. Immunerősítő hatással bír, serkenti a máj- és az epeműködést, jótékonyan hat a koleszterinszintre, emellett segít a székrekedést is orvosolni. 

És egy kis plusz infó, hogy a medvehagyma egyébként a liliomfélék közé tartozik, és a levele mellett a virágos hajtását és a gumóját is fel lehet használni. 

 

És akkor miért is fontos ez nekünk, állattartóknak? Azért, mert a fent leírt jótékony hatások szigorúan csak ránk, kétlábúakra vonatkoznak! 

Sajnos a lovak és a kutyák érzékenyek a medvehagymában található egyik hatóanyagra, aminek a nevével most nem fárasztalak titeket, azonban azt jó tudnotok, hogy található a növényben egy vegyület, ami kutyákban és lovakban egy bizonyos mennyiség felvételét, azaz elfogyasztását követően a vörösvérsejtek pusztulását okozza, ezáltal akár súlyos vérszegénységhez is vezethet. 

Tehát kutyák és lovak számára mérgező, nagy mennyiségben fogyasztva pedig akár halálos is lehet ez az emberek számára egyébként nagyon egészséges növény.

A mérgezés első tünete: nyálkahártya irritáció.
Ezt a tulajdonosok sokszor nem veszik észre, és már csak arra lesznek figyelmesek, hogy kutyájuk hányást és/vagy hasmenést, a lovuk pedig hasmenést és/vagy kólikás nyugtalanságot produkál. 

Ezt követően súlyosbodhat a helyzet, és attól függően, hogy mekkora mennyiséget evett meg belőle az állat, sajnos akár az elhulláshoz is vezethet. 

Amit még fontos tudnotok, hogy ennek a hatóanyagnak nincs ellenszere, így mérgezés esetén tüneti kezelésre számíthatunk, ami általában infúziós és gyógyszeres kezelést jelent. 

Rosszabb esetben akár vértranszfúzióra is szükség lehet. 

 

Mekkora mennyiséget kell elfogyasztania egy kutyának vagy egy lónak ahhoz, hogy a mérgezés bekövetkezzen? S mekkora a halálos dózis?

Ez függ az állat testtömegétől, illetve attól, hogy az adott növényben mennyi hatóanyag van.
Ez utóbbit sajnos otthoni körülmények között nehezen tudjuk meghatározni. Vagyis leginkább sehogy. 

 

Tehát mi a megoldás? 

Mint a legtöbb hasonló esetben, itt is a prevenció (megelőzés) lesz az. Tehát ne hagyjuk, hogy kedvencünk medvehagymát falatozzon, hogy ahhoz hozzájuthasson. 

Lovak esetében fontos, hogy ha a karámban vagy a legelőn medvehagymát találtok, akkor a növény leszüretelése (és a finom medvehagymás pogácsa sütése magunk, a családunk vagy a barátaink részére) mellett, a gumót is távolítsátok el a földből! 

 

És ha sütni épp nincs időtök, viszont valamire fel szeretnétek használni, akkor én a medvehagyma pestot nagyon ajánlom, pár pillanat alatt kész, és nagyon sok ételbe fel tudjátok használni. 

Ezek kellenek hozzá:
10 dkg medvehagyma
5 dkg kemény, sós sajt
1 dl olívaolaj
dió

Mindössze annyi a dolgotok, hogy egy késes aprító gépben, vagy bármilyen turmixoló gépben elkezditek leturmixolni a madvehagyma leveleket és a többi hozzávalót először csak az olívaolaj egy kis részével, aztán fokozatosan adagoljátok hozzá az olajat, amíg a kívánt állagot el nem éritek.
Jó étvágyat hozzá! 🙂

 

Ha lovas témában szívesen olvasnál hasonló tartalmat, akkor ajánlom „Mérgező növények és a lovak esete” című blogomat:  https://drtornyi.hu/blog/a-mergezo-novenyek-es-a-lovak-esete/

Ha nem szeretnél lemaradni ezekről a bejegyzésekről? Iratkozz fel a hírlevelemre és még egy hasznos tippekkel teli e-book is a tiéd lehet ajándékba!

By |Published On: 2023.04.19.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment