Humán gyógyszerek veszélyei kisállataink számára

Az ember nagyon furcsa egy lény! Erre a megállapításra szinte minden nap ráébredek. De hogy mire is gondolok most tulajdonképpen?

Hány, de hány esetben hallom állatorvosként mind lovas, mind kisállatos berkekben és fórumokon, hogy csak szteroidot ne kapjon a négylábú társunk semmilyen formában, mert a szteroid ördögtől való készítmény, amely előbb vagy utóbb Fifit is és Csinost is elteszi láb alól… Pedig a szteoridok ha jókor, mondhatnám azt is jó helyen, azaz megfelelő dózisban és szakszerű módon vannak alkalmazva, akkor még életet is tudnak menteni. De valahogy a marketingjük nem olyan jó az utóbbi időben. Ahogy bizonyos kisállatok részére kifejlesztett szájon át adandó külső parazita ellenes készítményeknek sem. De erről bővebben egy másik alkalommal szólnék.

S ezzel szemben itt vannak a humán, emberek részére törzskönyvezett és kifejlesztett különféle nem szteroid gyulladáscsökkentők és reumaellenes készítmények, amelyek az emberek esetében szinte veszélytelenek – legalábbis sokan így gondolják – (sokhoz vény nélkül is hozzá lehet jutni), ám kis kedvenceink (kutyáink és macskáink) számára kis mennyiségben alkalmazva is akár halálosak lehetnek.

És hány, de hány olyan esettel találkoztam már én is, ahol a kórelőzmény felvételekor a tulajdonos csak úgy mellékesen említi meg, hogy adtam neki egy fél Algopyrint, esetleg egy szem Rubophent vagy akár némi Diklofenac-ot. Ugye nem baj doktornő? Pedig, hogy a manóba ne lenne gond!

Nem hiába külön szakterület az állatorvoslás! Az állatok nem csak felépítésükben, hanem a működésükben is eltérőek az embertől. Így bizonyos gyógyszerek (hatóanyagok) lebontása (metabolizmusa) is teljesen másképp zajlik le az állatok esetében, mint az embereknél.

A humán nem szteorid gyulladáscsökkentők és a reuma ellenes szerek gyógyszermérgezéshez vezethetnek kutyákban és macskákban, amelyek a legrosszabb forgatókönyv esetén az állat elhullásával végződnek.

A paracetamol például már kis mennyiségben is májkárosító hatású kutyák esetében, míg egy felnőtt, kifejlett macska számára már egy fél tabletta is halálos lehet.

Az ibuprofen, az aszpirin és a diklofenac, kiskedvenceinknek adva gyomor-bélrendszeri tüneteket okoznak. Azaz hányást, hasmenést (akár véreset is). Emellett azonban az izomremegés, izomgörcsök és -rángások, a gyengeség, elesettség, a fokozott nyáltermelés is gyakori ezeknél a gyógyszermérgezéseknél. Bizonyos gyógyszermérgezések heveny vesekárosodáshoz és veseleálláshoz vezetnek.

A gyógyszerek által okozott mérgezés minden esetben vészhelyzetnek számít! Így nagyon fontos, hogy minél hamarabb állatorvoshoz kerüljön az érintett kis kedvenc. A helyzet gyors és helyes felismerése, ahogy a gyors és helyes reakció (azaz azonnal állatorvoshoz menni) életet menthet!

Azonban ebben a helyzetben is igaz, hogy jobb a bajt megelőzni, mint a már kialakultat orvosolni! Így alapszabályként érdemes megjegyezni, hogy ha kedves a kiskedvenced élete, akkor önhatalmúlag, az állatorvossal való egyeztetés nélkül semmilyen gyógyszert, de főleg humán gyógyszert NE adj neki!

Figyeljetek oda, és ha bővebben érdekel a téma, akkor legyetek résen, időről-időre újra elinduló elsősegély kurzosomon ezzel a témával bővebben is foglalkozunk. 

 

Hogy miért olyan fontos számomra az edukálás, arról ebben a blogomban írtam: https://drtornyi.hu/blog/miert-fontos-szamomra-az-edukalas/

 

Ha nem szeretnél lemaradni ezekről a bejegyzésekről? Iratkozz fel a hírlevelemre és még egy hasznos tippekkel teli e-book is a tiéd lehet ajándékba!

By |Published On: 2023.03.28.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment