Miért fontos számomra az edukálás?

„Mindenki azokat a dolgokat ítéli meg helyesen, amit ismer” mondta Arisztotelész. És mennyire igaza volt és igaza van, még ma is érvényes!

Nem csak ahhoz van hiteles információra, ismeretanyagra szükségünk, hogy valamit jól csinálhassunk, hanem már ahhoz is, hogy eldönthessük, tudunk-e, szeretnénk-e az adott dologgal azonosulni, szeretnénk-e alkalmazni vagy igénybe venni.

A mai világban számos helyről lehet információhoz jutni. Ez azonban nem csak előnyökkel jár! Megvan ugyanis annak is a reális esélye, hogy a nem megfelelő forrást használva téves vagy fals információhoz jutunk. Ebből aztán esete válogatja, kisebb-nagyobb galibák is származhatnak.

Állatorvosként a gyógyítás mellett fontos feladatomnak tartom az állattartók, a lovasok és kutyások hiteles edukálását is. Ahhoz ugyanis, hogy bárki felelős állattartóvá, gazdivá válhasson, ismernie kell az adott állatfaj igényeit (tartás, takarmányozás, stb.), a viselkedését, valamint a különböző törvényelőírásokat is. Gondos gazdaként fel kell tudni ismerni, ha az állata megbetegedett és/vagy ha fájdalmai vannak. Ismernie kell azt is, milyen lehetőségei vannak különböző állategészségügyi problémák megelőzése érdekében (pl. karanténozás új egyed bekerülésekor, vakcinázás, vérvizsgálatok, féreghajtás, stb.). Ha pedig szeretné, hogy négylábú kedvence minél hosszabb ideig egészséges és hű társa lehessen, miközben a tőle telhető legjobb teljesítményét nyújtja, akkor elengedhetetlen a szervezete működésének és az összefüggéseinek legalább alapszintű ismerete is.

Vallom, hogy a tudás megszerzése mellett nagyon fontos a tudásunk megfelelő átadása is.

„Vannak dolgok, melyet ha odaadsz, akkor is a tiéd marad. Ilyen a szavad, a mosolyod, és a hálás szíved” mondja Zig Ziglar.
Én úgy gondolom, a tudás is pont ilyen. Attól, hogy másokkal is megosztom tudásom, nem lesz nekem belőle kevesebb! Aztán nagymamám és édesanyám bölcs szavai is ismét a fülemben csengenek: „A tudás, amit megszereztél Kislányom, már a Tiéd, azt tőled senki el nem veheti”.

Zárszóként csak annyit mondanék, hogy a folyamatos tanulás és fejlődés mellett a megszerzett tudás irigység nélküli átadása is nagyon fontos. És az is, hogy ne csak magunkra, hanem a környezetünkre és ne csak a mára, hanem a jövőre is gondoljunk.

Nem szeretnél lemaradni ezekről a bejegyzésekről? Iratkozz fel a hírlevelemre és még egy hasznos tippekkel teli e-book is a tiéd lehet ajándékba!

By |Published On: 2022.11.17.|Categories: blog|4 hozzászólás|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

4 hozzászólás

  1. […] Hogy miért fontos számomra az edukálás, azt egy korábbi blogposztomban elolvashatjátok: https://drtornyi.hu/blog/miert-fontos-szamomra-az-edukalas/  […]

  2. […] Hogy miért olyan fontos számomra az edukálás, arról ebben a blogomban írtam: https://drtornyi.hu/blog/miert-fontos-szamomra-az-edukalas/ […]

  3. […] Hogy miért olyan fontos számomra az edukálás, arról ebben a blogomban írtam: https://drtornyi.hu/blog/miert-fontos-szamomra-az-edukalas/ […]

Leave A Comment