Óvatosan a Valentin napi ajándékokkal!

Február 14.-én ünneplik a Bálintok névnapjukat. De néhány éve, vagy inkább már évtizede szépen lassan bekúszott hozzánk is a Valentin-nap. A Férjemmel nem szoktunk óriás felhajtást csapni ezen a napon, de egy aprócska kedvességgel, egy piciny meglepetéssel mindig készülünk egymás részére. Én azt vallom, használjunk ki minden lehetséges alkalmat és pillanatot, hogy szeretetünk, szerelmünk kifejezzük a Kedvesünknek.

Azonban érdemes odafigyelnünk arra, mivel kedveskedünk szívünk választottjának főleg akkor, ha szeretetéhes, kíváncsi és leleményes négylábúak is bearanyozzák a szürke hétköznapjainkat. Mire is gondolok most? Vannak olyan vágott és cserepes virágok és növények is, melyek bár nagyon szépek, de ha kis kedvencünk megdézsmálja, enyhébb vagy súlyosabb mérgezési tüneteket okoznak.

S bár a növényekre oda szoktunk figyelni, hogy kedvencünk számára megközelíthetetlen helyre kerüljenek, s ezáltal minél hosszabb ideig otthonunk díszei lehessenek, a szerelem ünnepén egy másik veszélyforrás is gyakran leselkedik kutyáinkra. Ez pedig nem más, mint a csokoládé. Mind a kézműves termékek, mind az ismert és nagy márkák Valentin-napra kínált palettája nagyon széleskörű és szem-szájnak lenyűgöző. Azonban ne feledkezzünk meg róla, hogy a csokoládéban, a kakaó porban és a pörkölt kakaóbabban található teobromin nevű vegyület a kutyák számára mérgező. Számunkra, emberek számára a koffeinhez hasonló serkentő és a központi idegrendszert izgató hatással bír ez a vegyület. A négylábú, szőrös kedvenceink esetében azonban a teobromin lebomlási és kiürülési folyamata eltérő a miénktől. A teobromin felezési ideje drasztikusan hosszabb kutyák esetében, mint nálunk, kétlábú, csupaszbőrűeknél. Így a kis mennyiségű, jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé és bonbon, a magas kakaópor tartalmú sütemények és a pörkölt kakaóbab elfogyasztása is mérgezéshez fog vezetni. Az elfogyasztott teobromin mennyiségétől függően különböző klinikai tüneteket (hányás, hasmenés, remegés, izomgörcsök, szívleállás) tapasztalhatunk csokimérgezés esetén kis kedvencünknél.

Érdemes megjegyeznünk, hogy a fehér csokoládé ebből a szempontból ártalmatlan a kutyák számára, mivel nem tartalmaz kakaót, így teobromint sem. A tejcsokoládé sem olyan veszélyes, ezért is hallhatunk sokszor olyan történeteket, hogy nem is értik sokan, mi ez az újkeletű hisztéria és pánikkeltés a csokoládéval kapcsolatban, hiszen a szomszéd néni dakszlija is legalább 10 éven keresztül minden nap elfogyasztotta a jól megérdemelt csokival bevont nugáttal töltött édességét vagy a napi kis kocka csokoládéját mégsem volt annak semmi baja. Attól azonban, hogy a szafaládéra, majd később Gombóc Artúrra hajazó dakszli nem mutatta a heveny csokoládé mérgezés jellegzetes tüneteit, mivel az általa elfogyasztott nasi kakaótartalma enyhén szólva is csekély volt, még nem mondanám, hogy a túlsúlya és a nagy valószínűséggel ezt kísérő cukorbetegség ne okozott volna neki egy idő után problémát.

A mondandóm lényege röviden csak annyi lenne, NE adj a kutyádnak a Valentin-napra kapott csokoládédból és bonbonodból bármennyire szívet szaggatóan is néz rád, s kunyerál belőle. Hiszen Te sem szeretnéd a romantikus, meghitt, Valentin-napi estéd a kutyád egészségéért, rosszabb esetben életéért aggódva az állatorvosi ügyeleten tölteni.

 

Hogy miért olyan fontos számomra az edukálás, arról egy korábbi bejegyzésemben olvashatsz: https://drtornyi.hu/blog/miert-fontos-szamomra-az-edukalas/ 

 

Ha nem szeretnél lemaradni ezekről a bejegyzésekről? Iratkozz fel a hírlevelemre és még egy hasznos tippekkel teli e-book is a tiéd lehet ajándékba!

By |Published On: 2023.02.15.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment