Ló fogászkodás egy novemberi szerda délelőtt

Hűvös, ködös reggelre ébredtünk ma. S valahogy elszámoltam magam. Így a megszokott reggeli rutinom nélkül kellett fejest ugranom ebbe a novemberi szerdába. Az első betegeim előtt ugyanis még el kellett intéznem valamit.

 Szóval reggeli és a forró teát tartalmazó termoszom nélkül ültem be a kocsimba és kezdtem bele a napba. De a gyors tempó ellenére azt sikerült azért realizálnom, hogy az éjjel nagyon lehűlt a levegő. Így felavathattam az új padlizsánszínű, pihe-puha kötött zoknimat. Előkerült a szekrényből a mustársárga, saját készítésű, kötött sapkám, valamint a még Németországban vásárolt őszi dolgozós nadrágom, ami esőben és süvítő szélben is többször állta már ki jól a próbát.

Vezetés közben megcsodáltam az őszi reggeli tájat. A völgyben, ahol élünk, megült a köd. A talajtakaró növényzetet megcsípte a dér. Ahogy azonban a völgyből kiértem, csodás látvány fogadott. Az őszi nap utolsó erejét is összeszedve bújt ki a felhők mögül, s próbálta elhitetni a világgal, hogy nem csak fénye, hanem ereje is van még. Azonban az autóm hőmérője szerint a kinti hőmérséklet még mindig a nulla fok közelében mozgott. De nem engedtem, hogy ez a kedvem szegje. Optimistán álltam a mai naphoz. S hittem benne, hogy az a 1,5 óra, ami még az első ló fogkezelésemig van, elegendő lesz ahhoz, hogy legalább +5⁰C fölé kússzon a hőmérséklet. (Ugyanis ha ennél hűvösebb az idő, akkor nem tudok nyugodt szívvel balance fogkorrekciót végezni. És hogy miért? A válasz nagyon egyszerű: gyorsan elgémberednek az ujjaim. Bizonyos hőmérséklet alatt pedig már a fogászati gépeim számára sem egészséges, ha dolgozom velük.)

A mai munkám helyszínéül egy, a lovak számára csodás, természetes körülményeket biztosító lovarda szolgált. Itt a lovak rideg tartásban vannak tartva, szabad kijárással a legelőre. Szükség esetére van egy-két boksz (de ezek a mai napon foglaltak voltak, mint az a későbbiekben kiderült). Építettek egy háromoldalú beállót, hogy az állatorvos és a kovács a viszontagságos időjárási körülmények között is megfelelően tudjon dolgozni. Azonban a külső hőmérséklet jelen esetben így is meghatározó maradt.

A feladatot, ami a reggelem enyhén szólva is megkavarta, gyorsan elintéztem. A reggeli forgalom pedig nem volt olyan katasztrofális, mint amire számítottam, így volt még esélyem egy gyors reggelire és egy forró teára. Már csak az Égieknek kellett velem lennie kicsit, hogy találjak egy szabad parkoló helyet. S láss csodát! Volt. Szóval az utamba eső kávézóba beugrottam egy gyors reggelire: humuszos sonkás szendvics és egy lelket melengető és frissítő zöld tea. Mindenkinek jobb volt ez így, hiszen köztudott rólam, ha éhes vagyok, akkor a hangulatom elég karcossá tud válni.

Tele hassal indulhattam tovább a betegemhez. Közben a külső hőmérséklet is lassan cammogott fölfelé. A tett helyszínére érve viszonylag szép, őszi idő fogadott. Végül a beálló helyett egy napsütötte kis részt választottunk ki a szabad ég alatt a fogreszelések helyszínéül. Amíg én kipakoltam és előkészítettem az eszközeim, addig az első ló tulajdonosa a vízforraló segítségével egy vödör langyos vizet „varázsolt” nekem. Az áramforrást már többször teszteltem, s a biztonság kedvéért még egy hosszabbító is volt bekészítve számomra. Így a motoros fogreszelőm áramforrása is biztosítva volt a konnektortól kicsit távolabb is.

Így bármennyire kapkodva, hűvösen és ködösen is indult a mai reggel, a tervezett fogászati kontrolloknak és balance fogkorrekcióknak semmi nem állhatott az útjába.

Összefoglaló/take home message:

  • a lovak balance fogkorrekciója (fogreszelés) jól tervezhető és ütemezhető beavatkozás
  • téli nagy hidegben, nyári nagy kánikulában NEM ajánlott a fogászati kontroll és kezelés elvégzése
  • megfelelő körülmények megteremtése (áramforrás, tiszta víz, eső esetén esőtől védett terület)

További írásaim ló fogászat témában:

https://drtornyi.hu/2021/01/13/a-lovak-balance-fogkorrekciojanak-tervezese-es-utemezese/

https://drtornyi.hu/2020/04/05/lovak-fogazata/

https://drtornyi.hu/2020/03/29/farkasfog-dens-lupinus/

https://drtornyi.hu/2019/05/15/valoban-folyamatosan-no-a-lovak-foga/

https://drtornyi.hu/2019/04/02/geriatriai-idoskori-fogazat-avagy-hol-kezdodik-az-idoskor/

By |Published On: 2021.11.17.|Categories: blog|0 Comments|

Oszd meg, válassz platformot!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre és fogadd szeretettel a kutyás és/vagy a lovas kisokost!
Kérlek, írd be a szükséges adataid, jelöld be melyik ebook-ot kéred, és már küldöm is!

Leave A Comment